Hoppa till huvudinnehåll

Svenska OS-hjälten dödshotad efter bojkotten mot Ryssland: "En del hat"

Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018.
Sebastian Samuelsson – sensationell OS-medaljör, men nu även dödshotad. Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018. Bild: All Over Press Sebastian Samuelsson,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Sebastian Samuelsson. OS-hjälte för Sverige i Pyeongchang med både guld och silver. Nu: hotad på grund av sin aviga inställning till världscupavslutningen i Ryssland. Enligt Radiosporten ska skidskyttestjärnan ha dödshotats på grund av sin personliga bojkott.

Samuelsson meddelade för ett par veckor sedan att han inte vill delta i världscupavslutningen i Ryssland. Detta på grund av de omfattande dopningsproblemen i landet.

Han anser att det ryska antidopningsorganet helt enkelt är för opålitiligt för att man ska kunna förlägga världscuptävlingar i landet.

– Huvudproblemet är att Rusada inte har tillåtelse av Wada att utföra några tester i Ryssland så med andra ord har de ingen fungerande antidopningsverksamhet. Jag tycker att det sänder otroligt fel signaler att ha en världscup där när de inte har en fungerande antidopningsverksamhet övriga tiden på året, säger Samuelsson till Radiosporten.

Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström efter OS-guldet 2018.
Svenska guldherrarna I OS i Pyeongchang. Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström efter OS-guldet 2018. Bild: All Over Press Fredrik Lindström,Sebastian Samuelsson,Peppe Femling,Jesper Nelin

Nu har skidskytten till och med mordhotats, skriver Radiosporten. Samuelsson medger att det kommit en del obehagligheter via sociala medier.

– Det var som mest där under OS när jag drog min första tweet där att jag var besviken över att IBU inte tagit tillbaka den här tävlingen på mötet de hade. Då blev det en hel del hat i kommentarsfältet och i privata meddelanden. Det första man läste var inte så kul men sedan jag tog beslutet om en bojkott så har det inte varit så mycket reaktioner från Ryssland, tycker han.

Avslutar säsongen i norska Holmenkollen

Även om Samuelsson själv väljer att inte åka till Ryssland respekterar han sina landsmäns beslut att tävla där.

– Jag förstår om mina svenska kollegor vill tävla men vad jag kan tycka är att det svenska förbundet tidigt borde ha sagt att de inte står bakom det här och inte kommer att tävla där, anser Samuelsson.

Således blir Samuelssons sista tävlingar för säsongen inkommande veckoslut i Holmenkollen, Oslo.