Hoppa till huvudinnehåll

Tullen slog klorna i näthandeln: Beslagtog massor av förbjudna läkemedel

En hand håller en mängd medicintabletter.
En hand håller en mängd medicintabletter. Bild: Andrey Popov läkemedel,Tablett,mediciner

För Tullen blev året 2017 ett rekordår i ett tråkigt avseende, för mängden berusande läkemedel som tjänstemännen upptäckte och beslagtog var betydligt större än under de föregående åren.

En titt på statistiken från Tullen ger vid handen att antalet beslag har fördubblats på ett år. Jämfört med läget för några år sedan är skillnaden ännu större.

Tullen har hittat läkemedlen främst i försändelser som posten eller budfirmor har hanterat och det handlar om medel som mottagaren har beställt på nätet.

Däremot verkar det enligt Tullen vara färre som själva smugglar in förbjudna läkemedel, för bara en tiondel av beslagen gjordes i samband med passagerartrafik.

Statistik från Tullen
Statistik från Tullen Tullen

Allt mera dopningsmedel

Tullens beslag tyder på att också dopningsmedel allt oftare smugglas in i landet.

I fråga om just dopningsmedel finns dessutom en anmärkningsvärd förändring, eftersom man försöker smuggla dem i allt större mängd per gång.

Till exempel förekom satser med över ettusen ampuller testosteron. Försändelser i pulverform kunde väga flera kilogram.

Mycket farliga ämnen

Totalt beslagtog tullen 3175 kilogram narkotika år 2017. Det är över 2000 kilogram mera än året innan.

Ser man till försändelsernas vikt finns det mest khat och hasch bland smuggelförsändelserna, men det är andra ämnen som kan vara de mest förödande när de hamnar i gatuhandeln. Det är fråga om nya typer av droger som den syntetiska opioiden fentanyl eller karfentanil.

Av dem beslagtogs 90 gram respektive 0,12 gram, men Tullen beskriver mängderna som betydande eftersom engångsdoserna är så små. Som exempel kan nämnas att karfentanil är 10 000 gånger starkare än morfin.

Mindre smuggelsnus i rörelse

Smugglingen av snus verkar ha minskat. Tullen beslagtog 2390 kilogram snus år 2017 och det är cirka 1000 kilogram mindre än året innan.

Också beslagen av cigaretter och alkoholdrycker minskade avsevärt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes