Hoppa till huvudinnehåll

Unga egenföretagare trivs i Åbo – men ensamheten kan vara tung: “Då man är ensam har man ingen som sparkar en i baken”

företagaren ben fredriksson lutar sig mot en av sina handgjorda möbler
Ben Fredriksson driver eget snickeri sedan tre år tillbaka. företagaren ben fredriksson lutar sig mot en av sina handgjorda möbler Bild: Yle/Jasmine Nedergård snickare,Åbo,Egenföretagare,Lumberloon

Tillräckligt litet, men också tillräckligt stort. Det tycker egenföretagare som Yle Åboland talat med om Åbo som stad att starta upp ett eget företag i.

Ben Fredriksson är egenföretagare och driver snickeriet Lumberloon sedan tre år tillbaka.

Han sysslar med att göra olika slag av måttbeställda möbler och specialinredningar, mest av trä.

Ville starta direkt – men var rädd för riskerna

Fredriksson har jobbat inom branschen i ungefär 15 år, men valde sedan att starta eget företag för tre år sedan.

– Egentligen har jag nog ända från början velat ha ett eget företag men har inte vågat starta. Jag har varit rädd för riskerna, men nu var det dags att göra det.

Och bra tycker han det har gått.

– Ända från första dagen har jag haft jobb och hela tiden haft jobb, så det har gått bra tycker jag.

Friheten lockade till egenföretagande

Den största orsaken till att Fredriksson startade eget var den frihet som det för med sig.

– Sist och slutligen är det ju kunderna som bestämmer, men jag har friheten att göra mina jobb när jag tycker och hinner, och på det sättet passar det mig mycket bättre. Det är ganska långt jag själv som styr min vardag.

– Det här är också mera intressant för mig. Man blir inte så lätt uttråkad och har så många olika saker att tänka på.

Svårast att hålla en jämn arbetstakt

Även om Fredriksson trivs med att vara egenföretagare, så kan det vara kämpigt ibland att sköta allt själv.

– Då man är ensam har man ingen som sparkar en i baken, utan man måste komma i tid till jobbet när man har jobb att göra så att man inte sedan drar det till sista dagarna, och försöka hålla en jämn arbetstakt fast det inte är så lätt att göra det när man bestämmer själv.

Han kan ändå ta till telefonen om han behöver råd.

– Jag har vissa kolleger som det är roligt att ringa till bara för att fråga om någonting eller om hjälp. Sedan blir det ju ofta snack om allt möjligt annat också, men det hjälper ju vardagen på det sättet.

– Det kan vara svårt ibland att vara ensam, men jag trivs med det också, för jag har nog tillräckligt med socialt umgänge på min fritid, så det är en bra balans mellan det.

“Bra drive i Åbo”

Vad gäller snickeribranschen har Fredriksson lagt märke till att flera som länge jobbat för ett företag nu vill grunda eget eller fortsätta som frilans.

Åbo tycker han också är en riktigt bra stad för egenföretagare.

– Jo, nog fungerar det riktigt bra. Ensamföretagare som jag känner går det riktigt bra för och alla har bra med jobb. Nog tycks det finnas bra drive i Åbo och det ser ju väldigt ljust ut också.

Trärester blev egendesignade smycken

Camilla Hagstén grundade sitt företag, Hakki Design, för fyra år sedan. Det var direkt efter att hon slutfört sina studier i formgivning vid trä- och möbellinjen vid Novia.

Hon använder också trä i sitt företag, men då som material till smycken, som hon själv designar. Materialet är trärester som blir över träproduktion från träverkstäder och liknande.

Mycket vackert bra trä gick i spill.― Camilla Hagstén
smyckesdesignern camilla hagstén sitter i ett grönt och hemtrevligt vardagsrum
Camilla Hagstén driver företaget Hakki Design sedan 2014. smyckesdesignern camilla hagstén sitter i ett grönt och hemtrevligt vardagsrum Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Egenföretagare,smyckesdesigner

Hagstén berättar att det inte var självklart att hon skulle bli smyckestillverkare och designer.

– Det kom lite vid sidan av studierna. Första idén var att vi skaffade ett kompissmycke med mina två barndomsvänner, och de var i trä.

– Sedan via skolan kom då den här idén om att så mycket vackert bra trä gick i spill, så jag tog lite trärestbitar och sågade någonting av det. Sedan borrade jag hål, lade snöre på och så blev det ett smycke.

Efter ett tag började bekanta i närheten öppna upp ögonen för de smycken som Hagstén gjorde och undrade om hon inte kunde göra smycken åt dem också. Och på den vägen utvecklades företaget.

– Med det var nog inte första tanken, att jag skulle bli smyckesdesigner. Det kom nog på vägen.

Åbo är tillräckligt litet och tillräckligt stort

Hagstén tycker att Åbo är en bra stad att vara egenföretagare i och vara ny inom branschen.

– Det är tillräckligt litet men också tillräckligt stort för att kunna bryta ut och göra ett brand av sig, så det uppfattar jag som väldigt lätt och bra.

– Jag vet inte vad som skulle ha hänt om jag skulle startat i Helsingfors, skulle jag nått ut nu som jag gjort i Åbo.

halsband och örhängen i trä från hakki design
Smycken gjorda av Hagstén. halsband och örhängen i trä från hakki design Bild: Camilla Hagstén smycken,Egenföretagare,Åbo,hakki design

Klarar sig inte utan kompisars och bekantas hjälp

Hagstén har nog gått en kurs i att grunda ett företag, men har ändå behövt lära sig mycket på egen hand.

Hon tar också ofta hjälp av kompisar och bekanta då hon skapar nya prototyper och vill höra om åsikter.

– Det kan bli väldigt ensamt om man inte tar utomstående hjälp.

Utan mina bekanta skulle jag nog inte vara här.

Bland Hagsténs bekanta tycker alla att hon gjort bra ifrån sig och att hon är modig. Själv tycker hon att företaget stärker hennes självförtroende.

– Det behövs ju också ibland när man jobbar mycket själv och kanske blir låst i sina egna tankar och tänker att “nää, det här var ingen bra idé”. Då kan någon annan tycka att att det är en bra idé, vilket har kunnat ge mig bekräftelse.

Behöver hjälp för att utveckla företaget

Att få en återförsäljare är just nu en dröm som Hagstén har, men samtidigt känner hon inte att hon skulle klara av det på egen hand.

– Det är jättemycket jobb, även om man inte skulle tro det. Det kräver nog mycket fast det är ett litet företag.

– Men att nästa steg skulle ju nog vara att få ordentlig hjälp, att anställa någon som skulle börja driva affärerna så jag skulle få fundera mera på produktion, eller andra vägen. Det skulle vara nästa stora steg.

Rekommenderar inte att man startar ensam

Hagstén tycker att flera borde våga starta företag om man har en bra idé, men då tillsammans med någon annan.

– Jag skulle inte rekommendera någon att starta ensam, för om du har en bra idé och vill starta eget så då behöver du nog snabbt hjälp.

– Sedan kräver det ju nog också att du ska tycka om det också om fyra år till, att egenföretagare jobbar ju dygnet runt inom huvudet man är ju på det sättet aldrig ledig. Så det krävs en viss typ av inställning också till det.

– Men jag tycker också det är värt att ta risken, att om du inte provar så kan du aldrig veta om det var en bra eller dålig idé.

Läs också