Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi och Novia bildar gemensamt affärscentrum: ”Det här kommer att lindra rivaliteten mellan skolorna”

ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson vid den nya logon för affärscentret.
ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson, och logon för det nya affärscentret. ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson vid den nya logon för affärscentret. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi,Novia

På tisdag invigdes det nya affärscentret Team NÅA som är ett samarbete mellan Åbo Akademis företagsekonomiska enhet och yrkeshögskolan Novias företagsekonomiska enheter.

I ledningsgruppen för det nya samarbetet mellan Åbo Akademi och Novia har suttit både personal och studenter från båda skolorna.

Sanna Makkee, Gabriella Andersson och Adrian Rantala studerar företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia.

De har alla deltagit i planeringsprocessen av det nya affärscentret Team NÅA. De tycker att det nya samarbetet med Åbo Akademi är nyttigt.

- Jag har upplevt ganska mycket rivalitet mellan skolorna, så det här är ett väldigt bra sätt att öppna upp och skapa nya kontakter. Skolorna är uppbyggda på helt olika sätt och vissa kanske anser att ett sätt är bättre än det andra, säger Andersson.

Sanna Makkee, Gabriella Andersson och Adrian Rantala.
Sanna Makkee, Gabriella Andersson och Adrian Rantala. Sanna Makkee, Gabriella Andersson och Adrian Rantala. Bild: Yle/Lina Frisk. Novia,adrian rantala

- Vi studerar ekonomi i båda skolorna så det kan finnas en viss rivalitet på arbetsmarknaden och med praktikplatser, säger Makkee.

Men de tror rivaliteten kommer att avta i och med samarbetet, och att studenter i såväl Novia som Åbo Akademi kommer att gagnas av det nya affärscentret.

Rantala som varit med i varumärkesutvecklingen och jobbat med den visuella sidan av Team NÅA säger att samarbetet var viktigt då de planerade logon för affärscentret.

Team NÅA-logon.
Team NÅA-logon. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi,Novia

- Vi ville ha med element från både Novias och Åbo Akademis logo för att visa samarbetet på bästa sätt.

Viktig erfarenhet inför arbetslivet

Enligt Makkee är det viktigt att de får en plattform som företag kan ta kontakt med för att hitta studenter som vill samarbeta med företag.

Vid Novia är studenterna relativt vana vid företagskontakt på grund av att studierna är praktiskt inriktade.

- Jag tror att det här speciellt ger studenter vid Åbo Akademi en bättre möjlighet att nå ut till företagen, säger Andersson.

Och att jobba med företag är något de här tre studenterna värdesätter högt i sina studier.

- Att samarbeta med företag ger praktisk färdighet som är nödvändigt speciellt inom marknadsföring och redovisning. Man träffar nya människor, lär sig att representera sig själv och företag, komma på idéer och bli bättre på grupparbete, säger Rantala.

- Man bygger på sitt CV hela tiden, säger Andersson.

Just nu är Team NÅA begränsat till ett auditorium i Gadolinia, men Makkee hoppas att verksamheten ska expandera.

- Vi börjar med det här ena rummet och så hoppas vi på att vi får flera utrymmen senare att arbeta i. Vi vill att alla företag ska veta om oss, säger Makkee.

Ett ställe där studenter och företagssamarbete är i fokus

Hanna Guseff jobbar som lärare och coach vid yrkeshögskolan Novia och är medlem i ledningsgruppen för det nya affärscentret.

Hon säger att Team NÅA handlar om att stöda företagsamhet och näringslivet i regionen.

Hanna Guseff.
Hanna Guseff. Hanna Guseff. Bild: Yle/Lina Frisk. Novia,Hanna guseff

- Rent konkret handlar det om att våra studenter både på ÅA och Novia gärna samarbetar med företag, och att vi har många företag som gärna samarbetar med studenter. Tanken med det här affärscentret är att det ska fungera som en knutpunkt mellan studerande, företag och högskolornas personal.

Enligt Guseff finns det en lång lista på vad ÅA och Novia skulle kunna göra tillsammans, och det här är ett av dem.

- I dagens samhälle har det visat sig att samarbetet är ett av de få sätten att gå vidare, och det är det vi vill göra. Vi vill stärka regionen genom att många parter samarbetar med samma mål.

ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson avtäcker den nya logon.
ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson avtäcker den nya logon. ÅA:s rektor Mikko Hupa och yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson avtäcker den nya logon. Bild: Yle/Lina Frisk. Novia,Åbo Akademi,Mikko Hupa

- Jag skulle säga att de som gynnas allra mest är företagare och organisationer som har möjlighet att samarbeta med studenter.

Studenterna får i sin tur en konkret och operativ uppfattning om hur företag fungerar redan före de får sitt avgångsbetyg, fortsätter Guseff.

Miljö passande för samarbete

Det nya affärscentret finns i Gadolinia där de tömt en gammal föreläsningssal på typisk auditorieutrustning och målat väggarna, bytt golv och inrett det så det lämpar sig bäst för samarbete.

- Vi behöver utrymmen där studenter, företag och personal kan sitta tillsammans och utveckla saker utan att det är i en typisk föreläsningsmiljö. Här finns digitala verktyg som studenterna behöver som de kanske inte har råd att själv skaffa till sina egna datorer

Mycket folk på öppningen av Team NÅA.
Mycket folk på öppningen av Team NÅA. Bild: Yle/Lina Frisk. Novia,Åbo Akademi

Hur har responsen varit bland studenter?

- Intresset för att samarbeta med företag är ganska naturligt och i regel stort. Vi har mågna unga hjärnor som gärna kommer och samarbetar här.

Guseff uppmanar företag att ta kontakt med Team NÅA. Enligt henne finns det mycket de kan hjälpa företag och organisationer med.

- I vissa kurser på Åbo Akademi har det handlat om stora projekt där 70 studenter har samarbetat kring ett företags utmaning. Men det kan också vara i mindre skala som till exempel att utveckla en marknadsföringsplan för ett företag, eller webbsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland