Hoppa till huvudinnehåll

Läkaren kan fortsätta ta emot fem dagar i veckan i Karis - pengarna sparas ändå in

Bild på ytterdörren till Karis hälsocentral.
Karis hälsostation. Bild på ytterdörren till Karis hälsocentral. Bild: Yle/Marga Sandström Karis,Västnyland,Raseborg,hälsocentraler,karis hälsovårdscentral

Karis hälsostation kan fortsätta ha läkarmottagning fem dagar i veckan istället för bara tre. Bland annat har många Pojobor sökt sig till Karis för vård.

Det har också visat sig att det går att uppnå de besparingar man önskade utan nedskärningar vid Karis hälsostation, konstaterar ledande tjänstemän inom social- och hälsovården i Raseborg.

Det var sommaren 2016 Raseborgs stadsfullmäktige godkände ett åtgärdsprogram som kallades Raseborg 2020. Målet med programmet var att spara pengar och effektivera verksamheten.

Ett led i processen var att koncentrera läkarmottagningen till två hälsocentraler, Karis och Ekenäs, samt att minska på läkarmottagningen i Karis.

Fler patienter än väntat i Karis

Nu har det visat sig att flera patienter än väntat har sökt sig till Karis för vård. Dessutom har man inte kommit igång med kvällsmottagningen som planerat i Ekenäs, även om verksamheten kör igång under våren.

Men i och med att Pojo läkarmottagning stängdes och kostnaderna ändå har minskat i önskad mängd kunde man fortsätta med läkarmottagning vid hälsostationen i Karis fem dagar i veckan.

Det föreslår tf social- och hälsovårdsdirektör Evalotte Spring-Lindström.

Social- och hälsovårdsnämnden ska för sin del behandla frågan på torsdag (15.3). Ärendet går sedan vidare till stadsstyrelsen.

Tillägg 16.3: Social- och hälsovårdsnämnden godkände förslaget 15.3.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland