Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad vill riva ett av de nedgångna hyreshusen på Mörskomgatan 10

Mörskomgatan 10 i Lovisa
Mörskomgatan 10 i Lovisa Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,hyreshus

I den så kallade Indianbyn i Lovisa finns två radhus som är i dåligt skick. Stadsstyrelsen understöder tekniska nämndens förslag om att riva ett av radhusen, men först måste invånarna få nya hem.

Yle Östnyland har tidigare rapporterat om de två hyreshusen på Mörskomgatan 10 i Lovisa och om att de är i dåligt skick.

Frågan har bland annat uppmärksammats i en fullmäktigemotion av Kari Hagfors (C, obunden). Han krävde att hyresbostäderna ska renoveras eftersom ”boendenivån kränker människovärdet”.

Bostäderna har redan delvis renoverats, men nu vill stadsstyrelsen att ett av hyreshusen ska rivas. Då kan reparationsåtgärderna fokuseras på det andra huset på adressen.

Många har redan fått nya hem

Stadsstyrelsen beslöt också föreslå att grundtrygghetscentralen kopplas in för att hitta ersättande hem åt invånarna i huset som ska rivas.

Ulf Blomberg, teknisk direktör vid Lovisa stad, säger att det inte riktigt finns annat än enstaka lediga bostäder på andra håll i staden.

– Men vår bostadsbyrå har redan nu försökt hitta ersättande bostäder åt invånarna på Mörskomgatan 10. Då jag beredde ärendet till stadsstyrelsen var bara 11 av 30 bostäder i användning, säger Blomberg.

Också det andra huset borde rivas

I princip har staden alltså redan tömt husen tillräckligt för att kunna riva ett av dem. Det krångliga är ändå att bostäder i båda husen är bebodda. Man har alltså inte bara tömt ett av husen.

Staden borde fortsätta leta efter ersättande bostäder åt invånarna på Mörskomgatan 10 eftersom också det andra radhuset borde rivas på lång sikt.

– Vi kan inte hålla på och renovera dem i all oändlighet. Ursprungligen byggdes de som en tillfällig lösning och de var inte till för att användas för boende så här länge, säger Ulf Blomberg.

Frågan om hyresbostäderna går ännu till stadsfullmäktige.

Artikeln har uppdaterats 14.3.2018 klockan 8:20. Rubriken ändrades en aning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland