Hoppa till huvudinnehåll

Ny musikfestival i Borgå bjuder på Mando Diao och lyxmat

Bild tagen i konstfabriken.
Katarina Broas och Jan-Christian Forsman från Borgå stad berättar om den nya festivalen på Bistro Sinne. Bild tagen i konstfabriken. Bild: yle/Daniela Ilvonen Konstfabriken,Borgå,Jan-Christian Forsman

En ny musikfestival ordnas i juli på Konstfabrikens område i Borgå. Den som köper en VIP-biljett får sitta nära scenen och smöra kråset med god mat.

Factory fest ordnas det sista veckoslutet i juli och bjuder på pop och rock med inhemska och svenska artister. Arrangörerna hoppas på upp emot 3 000 gäster.

- Vi riktar oss till unga vuxna och vuxna. Alla är välkomna. Vi marknadsför festivalen i hela landet så vi hoppas vi får gäster även från ytterom Borgå, säger Tove Karlsson från Borgå stads kulturtjänster.

Factoryfest handlar inte bara om musik, maten kommer också att stå i fokus. Bistro Sinne ansvarar för förplägnaden på festivalen. Det kommer att bjudas på också annat än pyttipanna och korv.

Mat i Konstfabriken i Borgå.
Både i VIP-båset och på resten av Factoryfest kommer det att bjudas på något lite extra. Mat i Konstfabriken i Borgå. Bild: yle/Daniela Ilvonen Konstfabriken,Borgå,Skinka,Parmaskinka

På uteserveringen kommer det att finnas ett VIP-område med champagnebar, cocktailbar och en bar med specialöl.

VIP-gästerna får ett eget område vid scenen och de får använda toaletterna inomhus. VIP-festen fortsätter inomhus efter klockan 23.

Det kommer att säljas 300 VIP-biljetter per dag till festivalen.

- Vi vill höja ribban för hur en VIP-upplevelse definieras, säger Kai Kallio från Bistro Sinne.

Svenska Mando Diao spelar på fredagen

Bland de finska artisterna som spelar på Factoryfest finns Disco Ensemble, Mikael Gabriel och von Hertzen Brothers. På fredag spelar Mando Diao från Sverige.

Arrangörerna förhandlar med en svensk artist som ska spela på lördagen. Vem det är vill de inte ännu avslöja. Men genren är pop, så mycket vågar de säga.

Bild tagen från konstfabriken på kulturproducent Tove Karlsson, Borgå stad
Tove Karlsson från Borgå stads kulturtjänster önskar hon kunde berätta vem den svenska stjärnan som arrangörerna försöker locka till festivalen är, men än är det för tidigt att avslöja. Bild tagen från konstfabriken på kulturproducent Tove Karlsson, Borgå stad Bild: yle/Daniela Ilvonen Konstfabriken,Borgå,tove karlsson

Kulturkoordinator Tove Karlsson lyssnar på svensk musik och hennes uppgift i arbetsgruppen var att få in musik från Sverige.

- Det är inte så lätt att boka artister i och med att vi inte har ordnat festivalen förut. Folk har undrat vem vi är. Men Mando Diao har vi bokat. Det är det häftigaste man kan få för tillfället. Svensk indierock är hett i Europa och hela världen, säger Tove Karlsson från Borgå stads kulturtjänster.

Bild tagen från konstfabriken i borgå.
Festivalen ska ordnas på Konstfabrikens område, scenen placeras vid Kokonvägen. Bild tagen från konstfabriken i borgå. Bild: yle/Daniela Ilvonen Konstfabriken,Borgå,katarina broas

Fredagen är mera rockbetonad och på lördagen spelar pop-artister. På lördagens ordnas en efterfest i Avanti-salen på Konstfabriken.