Hoppa till huvudinnehåll

Nya alkohollagen kan förändra läktarkulturen – SaiPa och JYP vill ha in ölstopen redan i vår

Ölstop.
Öl + ishockey = sant, också i Finland? Ölstop. Bild: Yle/ Jyri Lyytikkä öl,Alkohol,alkoholdrycker,Ölstop,ölstop

När slutspelet i ishockeyligan kör i gång i dag är det mesta som vanligt. Åtminstone är det fortfarande förbjudet att ta med öl in på läktarna. Men de senaste lagändringarna kan ha öppnat dörren för ölentusiaster på sportevenemang.

Till skillnad från många andra europeiska länder har Finland haft strikta regler för alkoholkonsumtion på sportevenemang. En pinfärsk lagändring kan i princip göra det möjligt för ishockeyligalagen att tillåta öl på läktarna.

Två lag vill se öl på läktarna redan i vår: SaiPa och JYP. De har bägge redan ansökt om tillstånd.

– Vi har inte fått lov ännu men processen är i gång. Vi får se hur det går, säger Saipas vd Marko Ek till Yle Urheilu.

– Vår idé är att bygga om en läktarsektion till en restaurangsektion, eller vuxensektion eller vad man nu vill kalla det, säger Ek.

Jyps Jerry Turkulainen brottas med HIFK:s Saku Salmela.
JYP vill se öl på läktarna så snart som möjligt. Jyps Jerry Turkulainen brottas med HIFK:s Saku Salmela. Bild: Vesa P�pp�nen / AOP Helsingfors IFK (ishockey),JYP,FM-ligan i ishockey,Jerry Turkulainen,Saku Salmela

Också i Jyväskylä är klubbledningen ivrig.

– Vi försöker utvidga konsumtionsområdet till en del av läktaren så snabbt som möjligt, säger JYP:s vd Aku Vallenius.

Långsam process

Trots att en ny alkohollag ska kunna möjliggöra dylika läktarsektioner är processen långsam. Idrottslagen måste ansöka om tillstånd av sina respektive regionförvaltningsverk.

– Tekniskt sett kan ishallarna ansöka om tillstånd för samtliga läktare och sedan enligt evenemang själva dela in området i sektioner förbjudna för under 18-åringar. Begränsningen och övervakandet ska ses över från fall till fall, menar Tillstånds- och tillsynsverket Valviras gruppchef Kari Kunnas.

Alla lag har inte ännu reagerat på möjligheten och vissa kommer att ansöka om tillstånd för nästa säsong. Ett av dem är Pelicans.

– Vi ansöker för nästa säsong. Vi ville inte börja ändra på våra tillvägagångssätt nu i vår. I en loge får man ju dricka alkohol fortfarande, men inte på den övriga läktaren, säger Pelicans vd Tomi-Pekka Kolu.

HIFK spelar mot Pelicans.
Hittills har man fått dricka öl endast i korridorerna och restaurangerna. HIFK spelar mot Pelicans. Bild: Yle/Antti Koivukangas helsingfors ishall

Säsongen kan bli lång – och blöt

I normala fall borde SaiPa och JYP få vänta på svar i runt en månad. Om lagen tar sig långt i slutspelet kan anhängarna njuta av de avgörande matcherna med ölstop i handen.

– Först och främst handlar det om att erbjuda service för publiken. Det har frågats redan länge om att få föra in alkohol på läktarna. Dessutom har det en ekonomisk effekt om vi på så sätt får mera folk på matcherna, säger SaiPas Ek.

SaiPa möter Pelicans och Ässät Lukko i första omgången i kväll.

Hör öl hemma på ishockeyläktarna i Finland?

Ja, absolut!
70.9% (266 röster)
Nej!
24.0% (90 röster)
Vet inte
5.1% (19 röster)
Antal avgivna röster: 375

Originalartikeln är skriven av Yle Urheilu på finska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport