Hoppa till huvudinnehåll

OS-representanten Emmi Peltonen lyser med sin frånvaro vid nästa veckas VM – experten förklarar varför

Viveca Lindfors.
Viveca Lindfors tävlar vid VM i Milano. Viveca Lindfors. Bild: All Over Press Viveca Lindfors

Det råder ett tufft konkurrensläge i den nationella eliten i konståkning just nu. Emmi Peltonen OS-debuterade i Pyeongchang med en 20:e plats i damtävlingen, men vid VM nästa vecka är det Viveca Lindfors som är Finlands representant. Yle Sportens Marianne Nyman förklarar varför.

Konståkningens stortävlingskalender är speciellt välfylld under OS-vintrarna. Finland representerades vid de olympiska spelen i Pyeongchang av Emmi Peltonen.

Peltonen lyckades tillräckligt bra i det korta programmet för att vika sig en plats i det fria programmet.

Hennes slutplacering vid OS blev 20:e.

När den internationella eliten igen samlas för VM i Milano är det inte Peltonen som är Finlands representant.

Istället är det upp till bevis i tuffast möjliga sällskap för Viveca Lindfors.

– När OS-uttagningarna skulle göras hade Emmi Peltonen den säsongsbästa poängen i Finland och blev vår representant i Pyeongchang. Vid NM i början av februari lyckades Lindfors få ännu bättre poäng och således blev det hon som representerar Finland vid VM, förklarar Yle Sportens konståkningsexpert Marianne Nyman.

Emmi Peltonen i OS
Emmi Peltonen tävlade vid OS i Pyeongchang. Emmi Peltonen i OS Bild: Lehtikuva Vinter-OS i PyeongChang 2018,konståkning,Emmi Peltonen

Nyman påpekar också att Emmi Peltonen kunde ha blivit VM-aktuell ifall hon gjort en bättre insats vid OS i Pyeongchang.

– För hennes del föll det på ett inte allt för lyckats fritt program i Sydkorea, påminner Nyman.

Situationen är ingalunda enkel när det kommer till nomineringen av konståkare, men tumregeln är att nationsplatser alltid delas ut på basis av europamästerskap och VM-tävlingar året innan.

– OS är alltid lite speciellt. Emmi Peltonen lyckades till exempel inte fixa en plats till Pyeongchang vid hemma-VM ifjol, då hon bara blev 29:e. Den platsen fixade istället Lindfors vid den sista kvaltävlingen, förklara Nyman.

För att ytterligare komplicera det hela vek sig Lindfors också en plats till junior-VM, som hon ändå i samråd med sin tränare avstod till förmån för reserven Emmi Peltonen.

Peltonen valde också att stå över junior-VM tävlingarna, där Finland istället representerades av Sofia Sula.

På herrsidan klarade Valtter Virtanen de tekniska poänggränser som krävs för att få delta i VM i sista stund. Det är bara andra gången under sin karriär som den 30-åriga mångfaldiga EM-resenären får tävla i VM.

Valtter Virtanen på isen
Valtter Virtanen kvalade in till VM för andra gången. Valtter Virtanen på isen Bild: Berislav Jurišić / Yle Valtter Virtanen

Yle sänder VM-tävlingarna i konståkning från Milano mellan den 21-25 mars.

Tävlingarna refereras på svenska av Marianne Nyman.

Finlands lag vid VM:

  • Viveca Lindfors
  • Valtteri Virtanen
  • Cecilia Törn och Jussiville Partanen (isdans)

Öppna Instagram-inlägget

Ändring 3.4.2018: I en tidigare version av texten sades det att Valtter Virtanen klarade poänggränsen första gången i år och att han ifjol fick ställa upp i hemma-VM som representant för värdnationen, utan att ha klarat gränsen.