Hoppa till huvudinnehåll

Rädda Barnen: 37 syriska civila dödas varje dag

Den syriska pojken Khaled al-Ghorani vårdades på en klinik i östra Ghouta den 1 mars. Hans hand amputerades efter att han kommit till skada i ett flyganfall.
Den syriska pojken Khaled al-Ghorani vårdades på en klinik i östra Ghouta den 1 mars. Hans hand amputerades efter att han kommit till skada i ett flyganfall. Den syriska pojken Khaled al-Ghorani vårdades på en klinik i östra Ghouta den 1 mars. Hans hand amputerades efter att han kommit till skada i ett flyganfall. Bild: AFP / Lehtikuva Ghouta,Syrien

De så kallade nedtrappningszonerna är ett fiasko, över 250 syriska barn flyr varje dag och mer än fem miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp. Inför sjuårsdagen av det syriska krigets utbrott har Rädda Barnen presenterat en ny rapport, späckad med statistik som avslöjar konfliktens brutalitet.

Rapporten, som offentliggjordes på måndag, visar att de civila förlusterna i Syrien har stigit markant under det senaste året.

Sommaren 2017 beslöts om inrättande av fyra säkerhets- eller nedtrappningszoner - områden där civilbefolkning skulle kunna söka skydd och återhämta sig. Åtgärden väckte förhoppningar om att en lösning på konflikten var i sikte. I stället har situationen i vissa områden förvärrats, anser Rädda Barnen.

Bland annat har ett rekordstort antal människor tvingats fly sina hemtrakter sedan nedtrappningszonerna inrättades. På tre månader blev en miljon människor hemlösa. Uppskattningsvis 250 barn flyr varje timme - en ökning med 60 procent sedan i fjol.

De civila dödsoffren har också ökat. Sedan juni 2017 har i snitt 37 civila dödats i konflikten varje dag, och det är fler än på många år.

Rapporten tar också upp det ökande antalet attacker mot skolor och vårdinrättningar, och det systematiska hindrandet för humanitär hjälp att nå fram.

Barnens psykiska hälsa förstörs

På torsdag - den 15 mars - har inbördeskriget i Syrien pågått i sju år. Under den här tiden har tre miljoner syriska barn vuxit upp med kriget som enda verklighet. I Rädda Barnens rapport skildras hur barn fått sin psykiska hälsa förstörd genom det ständiga våldet.

- Min dotter får ett anfall direkt då ett flygplan närmar sig. Först blir hon nervös, sedan får hon ett anfall och förlorar medvetandet, berättar en mamma i östra Ghouta.

Rädda Barnens rapport grundar sig på intervjuer med tiotals hjälparbetare, läkare, lärare, ungdomsarbetare och föräldrar, dels från den belägrade östra Ghouta och dels från nordvästra Syrien.

Inför årsdagen av konfliktens utbrott uppmanar Rädda Barnen alla parter att totalt och omedelbart följa FN:s säkerhetsråd om vapenvila. Humanitära hjälporganisationer bör få trygg och obehindrad passage till områden med hjälpbehövande, och evakuering av sjuka och skadade bör tillåtas.

Vidare vill Rädda Barnen att det inleds oberoende utredningar av attacker mot skolor och sjukhus, samt övriga brott mot internationell humanitär rätt.