Hoppa till huvudinnehåll

Slutboxat i Ånäshallen – idrottsföreningarna flyttar ut i maj

Aslak Bredenberg poserar vid boxningssäck.
Boxningsklubbens ordförande Aslak Bredenberg hoppas på en god nystart i höst. Aslak Bredenberg poserar vid boxningssäck. Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,aslak bredenberg

Ånäshallen i Borgå stängs den sista april. Då inleds kampsporternas flytt till nya lokaler. Men det är fortfarande oklart var de ska träna under sommaren.

I maj och under sommaren uppstår en kort övergångsperiod innan kampsporterna kan flytta in i Idrottshallen respektive A-bostäders nybyggda hus på Borgmästargatan 14.

– Planeringen av kompletterande lokaler är på gång, bekräftar Per Högström, chef för idrottstjänster i Borgå.

Per Högström, chef för Borgå idrottstjänster
Per Högström Per Högström, chef för Borgå idrottstjänster Bild: Yle/ Stefan Paavola Borgå,idrottsväsen,idrottschef

Enligt Högström stängs Ånäshallen för idrottsverksamhet den sista april. Ombyggnaden av Idrottshallens nedre sal börjar den första maj när vinterns träningstider slutar.

Boxningen och thaiboxningen flyttar in i Idrottshallen på Sparregatan 2 när ombyggnaden är klar. Övriga kampsporter inleder sina träningar i den nya idrottshallen i Näse omkring den första augusti.

Nostalgisk boxningslokal

Ordförande för Borgå boxningsklubb Aslak Bredenberg och den aktiva medlemmen Christel Nordgren är båda tudelade till flytten till Idrottshuset.

– Här finns goda faciliteter, mycket utrymme och Helenius-salen har rätt stämning för boxning. Men när staden har låtit huset förfalla så väntar vi på hur det nya stället ser ut. Det är alltid spännande med något nytt, säger Bredenberg.

Helenius-salen i Ånäshallen
Helenius-salen i Ånäshallen. Helenius-salen i Ånäshallen Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,kampsporter,brottning,ånäshallen

– Det är lite både och. Jag har tränat länge i Ånäshallen, så det är en nostalgisk lokal för mig. Lokalen är ganska stor och helt okej för boxare, säger Nordgren.

Senast till hösten ska boxningen och thaiboxningen ha flyttat till Idrottshallen. De kommer att träna i den nedre salen, som är 350 kvadratmeter stor.

– Det som vi får i Idrottshallen tycker jag känns mindre. Vi ska dela det med thaiboxarna och Borgå stad, som ska ha vissa grupper där. Det betyder att vi får en tredjedel av den nedre salen, och det är inte så hemskt mycket, säger Nordgren.

Borgå idrottshall
I höst boxas det i Idrottshallens nedre sal. Borgå idrottshall Bild: YLE/Bettina Aspfors idrottshallen i borgå

För några år sedan flyttade bland annat BJJ Porvoo, som tränar brasiliansk jiu-jitsu, och judoklubben Shirokawa till egna lokaler i Östermalm.

Föreningarna flyttade eftersom Ånäshallen blev för trång, men också för att den har problem med inomhusluften.

– Det är helt självklart att det är mögel här. Några personer är mera känsliga för det och kan inte komma hit. Jag som inte är så känslig för dålig luft för också symptom här. Näsan börjar rinna jättesnabbt, säger Bredenberg.

Också på staden är man medveten om den dåliga inomhusluften.

– Inneluftsproblem finns i nya skolor och lokaler i Borgå stad. I en gammal verkstadsfastighet med dålig ventilation finns det säkert. Vissa som reagerar snabbare har garanterat något slag av symtom. Därför är tanken att Ånäshallen stängs senast den sista april, säger Per Högström.

Ont om bra lokaler för kampsporter

Bredenberg konstaterar samtidigt att det är ont om sådana här lokaler i Borgå.

– Om det hade funnits alternativ för lokaler så tror jag att vi hade flyttat tidigare. Men i Borgå finns det inte bra lokaler för kampsport.

Boxningsring för thaiboxning.
Boxningsring för thaiboxning. Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,thaiboxning,porvoon nyrkkeilyseura

Kampsporterna kräver lokaler där man till exempel kan skruva fast boxningssäckar i taket, bygga permanenta boxningsringar och breda ut stora tatamimattor som underlag.

Ånäshallen borde ha renoverats tidigare

Både Bredenberg och Nordgren tycker att staden inte har skött sig när det gäller underhållet av fastigheten på Sjötullsgatan 3-7.

– Så klart. Det är någon som vill ha den här fastigheten för sig själv och vill bygga något nytt. Man borde ha börjat underhålla huset redan för 20 år sedan, så skulle det vara helt okej.

Aslak och Vera sparrar mot en boxningssäck.
Veera Tuomiokoski och Aslak Bredenberg hör till klubbens aktiva. Aslak och Vera sparrar mot en boxningssäck. Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,aslak bredenberg

– Jag tycker att staden borde ha renoverat de här lokalerna för flera år sedan. Så här har de sett ut sedan jag gick i gymnasiet och hade gymnastik här. Om underhållet hade gjorts så skulle huset ha klarat sig bättre, säger Nordgren.

Kalt på vintern, hett på sommaren

Aslak ber reportern hålla skorna på eftersom golvet är kallt. Det finns inte någon isolering.

– På vintern är det kallt. Här värms inte så mycket. Där finns väl något batteri där borta, säger han och pekar mot fönstret vid boxningsringen.

Sliten boxningssäck
Sliten boxningssäck Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,thaiboxning,kampsporter,kari viinikainen

När Helenius-salen har få besökare fungerar ventilationen bra. Men när 40 boxare och brottare tränar samtidigt tar luften slut. Sommartid öppnas fönster och dörrar för svalka när solen gassar på, menar Bredenberg.

- Ibland är här mörkt och då kan det vara lite problematiskt att ha boxning i mörkret. Ibland är här kallt, ibland hett och ibland finns det ingen luft alls. Och omklädningsrummen har nog sett sina bästa dagar, säger Christel Nordgren med ett brett leende.

Borgå Boxningsklubb har haft sin verksamhet i Ånäshallen sedan år 1992. Aslak Bredenberg började konditionsboxa i hallen år 2003. Nu flyttar verksamheten några hundra meter bort, tvärs över Ånäs sandplan.

Dörren till Helenius-salen i Ånäshallen.
Ingången till Helenius-salen i Ånäshallen. Dörren till Helenius-salen i Ånäshallen. Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,porvoon nyrkkeilyseura

Bredenberg tror att flytten kan ge en fin nystart, men är tveksam till hur stämningen blir nere i en källare. Det med tanke på ljuset från de stora fönstren som sprider sig i Helenius-salen redan tidigt på våren.

– Det är sorgligt att man måste flytta bort. Det blir en annorlunda stämning, säger han.

– När man har varit här länge så har man vant sig vid de här lokalerna. Vi som är här i övre våningen har inte haft så stora problem med inomhusluften som de där nere, säger Nordgren.

Thaiboxarna flyttar gärna

I bottenvåningen vistas Porvoo Thaiboxing Club. Den finska mästaren i 60-kilogramsklassen, Kari Viinikainen, tränar en liten grupp juniorer.

Juniorer tränar thaiboxning i Ånäshallen.
Kari Viinikainen tränar juniorer i källarvåningen. Juniorer tränar thaiboxning i Ånäshallen. Bild: Yle / Leo Gammals boxning,Borgå,thaiboxning,kampsporter,kari viinikainen

Viinikainen har trivts bra i Ånäshallen. Fastän luften nu är tjock menar han att ventilationen för det mesta har fungerat tillfredsställande.

Träningslokalen är däremot i minsta laget och Viinikainen ser fram emot att få dela den nedre salen i Idrottshallen med boxarna, bara den är bra planerad så att alla ryms in.

Borgå Thaiboxing Club tränar i Ånäshallens källare
Borgå Thaiboxing Club tränar i Ånäshallens källare Bild: Yle/Sune Bergström kampsport

Finns det behov av Ånäshallen som idrottshall efter att den möjligen har renoverats?

– Ånäshallen motsvarar inte på något sätt varken lokaler för tjugo år sedan eller hur det ser ut idag. Där är inte fullstora träningslokaler för någon. Boxningen kan kanske fungera på litet olika ställen, men brottningen och tatamigrenar med balkar och pelare mitt i är nog som att spela mästerskapsfotboll på en liten plan, menar Per Högström.

Läs också