Hoppa till huvudinnehåll

Technofestivalen Waterland fick besök av polisens razzia – resultat: 33 drogrelaterade brottsanmälningar

Polisbil.
Arkivbild. Polisbil. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen polisbil,Polis,polisen

Polisen övervakade tvådagarsfestivalen Waterland i vattenparken Serena i Esbo både på fredag och lördag. Förutom de brott som registrerades säger polisen att festivalarrangemangen var sakliga.

Arrangörernas egna ordningsmän anmälde de drogförseelser de upptäckte. 33 förseelser relaterade till droger uppdagades och brottsanmäldes.

Droger som förekom på festivalen var bland annat amfetamin, ecstasy, marijuana och diverse läkemedel. Också en hel del gamma (GBH) och lack (GBL), som förlamar det centrala nervsystemet, hittades.

Sammanlagt fick polisen ihop 40 brottsanmälningar och gjorde nio gripanden.

De nio gripandena var enligt polisen främst relaterade till störande beteende.
– Vi misstänker narkotikabrott, straffbart bruk av narkotika och enstaka fall av rattfylleri, säger kriminalkommissarie Petri Launiainen till Yle.

Hur ovanligt är det här?

– Sett till antal är 40 brottsanmälningar en hel del, säger Launiainen.

– Polisen hade ändå förberett razzian så det fanns många poliser på plats, vilket i sin tur leder till fler brottsanmälningar.

Enligt Polisen i Västra Nyland var det inget fel på arrangemanget. Evenemangets säkerhetsvakter observerade ett flertal narkotikabrott och anmälde dem till polisen.

– Vi har ingen information som tyder på att arrangemanget skulle ha varit bristfälligt på något vis, säger kriminalkommissarie Petri Launiainen.

Waterland är en temafestival där publiken befinner sig i vattnet och artister från genrer som techno, trance och house uppträdde. Festivalen ordnades för femte gången.

Artikeln baserar sig delvis på Poliisi ratsasi viikonloppuna Serenassa järjestetyn Waterland-teknofestarin – tuloksena 33 rikosilmoitusta huumausaineista skriven av Suvi Vesalainen och Esa Koivuranta.

Artikeln uppdaterades 13.3.2018 klockan 15:29 med citaten av kriminalkommissarie Petri Launiainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen