Hoppa till huvudinnehåll

Barnskötare måste extraknäcka för att kunna betala räkningarna - lönen är ännu lägre än barnträdgårdslärarnas

Barn leker med grön leksakstraktor i plast.
Barn leker med grön leksakstraktor i plast. Bild: Mostphotos pojkar,småbarnsfostran,kreativitet,barnträdgårdslärare,leksaker,traktorer,förskola

Barnskötare på daghem ska klara sig med 300 euro mindre i månaden än sina kolleger som är barnträdgårdslärare.

Barnträdgårdslärarnas låga löner har väckt debatt under senare tid, men barnskötarnas löner har det varit ganska tyst om.

Verksamhetsledaren för barnskötarnas fackförbund Eila Seppälä-Vessari är upprörd.

- Alla barnskötare som jag talar med upplever att lönen är otroligt liten. Det är speciellt svårt att klara sig på den här lönen i huvudstadsregionen, säger hon.

Barnskötare som bor ensamma har speciellt svårt att klara sig ekonomiskt. Många måste enligt Seppälä-Vessari ha ett annat jobb vid sidan om.

Två barn med böcker.
Två barn med böcker. Bild: Yle/Markku Pitkänen barn (familjemedlemmar),leksaker,dagvård,daghem

Sargit Borg får inte pengarna att räcka till

Sargit Borg utgör ett exempel på det som Seppälä-Vessari talar om. Hon klarar sig inte på den lön hon får.

Hon extraknäcker med att jobba som städare eller servitör för att få pengarna att räcka till. Hon har jobbat som barnskötare i Helsingfors i trettio år men trots det är lönen inte ens 2400 euro i månaden.

- Föräldrarna uppskattar vårt arbete, men tyvärr känns det som om vi inte skulle vara så uppskattade i samhället, säger hon.

Daghemsbarn i gång.
Daghemsbarn i gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola dagvård,barn (familjemedlemmar),daghemmet Arken i Sibbo

Hon anser att personer som jobbar inom det sociala området inte uppskattas i dagens läge. På 90-talet var uppskattningen större.

- Vi borde få mera respekt, för framtiden finns på dagis, vi har barnen här, säger hon.

Låg lön betyder ännu lägre pension

De låga lönerna påverkar också pensionerna.

- De är en stor chock för många att märka hur liten pensionen blir, säger barnskötarfackets verksamhetsledare Eila Seppälä-Vessari.

En kommunalt anställd barnskötares grundlön ligger i dag på lite under 2000 euro och stiger i början av maj till 2010 euro.

- Vi anser att både barnskötare och barnträdgårdslärarna har för låga löner. Alla som jobbar med småbarnspedagogik får oförskämt lite betalt, säger hon.

Litet barn vid staket.
Litet barn vid staket. småbarnsfostran,daghem,småbarn

Verksamhetsledaren för barnskötarfacket förstår att barnträdgårdslärarna har högre lön än barnskötarna eftersom de har en högre examen, men tycker att både yrkesgruppernas löner borde höjas.

- Lönerna borde höjas å det snaraste, säger Seppälä-Vessari.

Ingen för barnskötarnas och barnträdgårdslärarnas talan

Barnskötare och barnträdgårdslärare hör till många olika fackförbund. Barnskötarna kan höra till fyra olika fackförbund och barnträdgårdslärarna till två förbund.

Det här gör det svårare att gemensamt föra fram kraven på högre löner.

- Det är ett av de stora problemen. Så här stor spridning är inte alls en bra sak, säger Seppälä-Vessari, vars förbund hör till social- och hälsovårdsfacket Tehy.

Seppälä-Vessari talar för en gemensam löneförhöjning för alla som jobbar inom vården. Många kvinnodominerade branschen är enligt henne underbetalda i dagens läge.

Pysselmaterial på ett bord.
Pysselmaterial på ett bord. Bild: Yle/Marie Söderman vaxduk

Barnskötaren Sargit Borg är inne på samma linje. Personalen på daghemmen jobbar som ett team. Barnskötare och barnträdgårdslärare har olika utbildningar som kompletterar varandra.

- Vi är alla lika viktigt för barnen, säger hon.

Många närvårdarstuderande väljer vården i stället

Det har inte utbildats barnskötare sedan 1996. De som jobbar som barnskötare är närvårdare med en specialisering på barn.

Närvårdare utbildas bland annat vid Prakticum i Helsingfors. Tiisa Vasara har i tio år ansvarat för utbildningen.

Enligt henne finns det brist på behöriga barnskötare på daghem. En orsak är enligt henne de låga lönerna.

- Många vill gärna jobba med vård, men de väljer hellre att jobba på sjukhus. Där får de lönetillägg för kvällar och veckoslut, säger Vasara.

Lejonstatyer utanför yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.
Yrkesinstitutet Prakticum utbildar bland annat närvårdare. Lejonstatyer utanför yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors. Prakticum