Hoppa till huvudinnehåll

Delegation från Tianjin på besök i Åbo: "Jag gillar bäst den friska luften här"

anitta bergbom står bland olika representanter från tianjin i nordöstra kina i restaurangen nooa i åbo
Direktionen från Tianjin lunchade på restaurang Nooa i Åbo. anitta bergbom står bland olika representanter från tianjin i nordöstra kina i restaurangen nooa i åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,turism,Kina,Tianjin,anitta bergbom

I fyra dagar ska delegationen bekanta sig med Åbo och Åbolands skärgård. Projektledaren Anitta Bergbom säger att man presenterar fungerade turistprodukter som lämpar sig för kinesiska resenärer.

En delegation på sju personer från Tianjins turismbyrå landade på måndagsmorgonen i Helsingfors. Under eftermiddagen träffade de representanter för Åbo stad och Visit Turku.

"Mycket skratt och spontanitet"

Under tisdagen fick de pröva på lite stavgång i regnet i Runsala, innan det blev lunchpaus på restaurang Nooa i Åbo, berättar projektledare Anitta Bergbom.

– I Runsala betraktade vi isen och stranden och de var väldigt intresserade av allt. Isen håller ju på att försvinna så det var också underhållande mellan varven, med många bilder och mycket skratt och spontanitet.

På kvällen var det sedan dags för delegationen att berätta vad de kan erbjuda finländska turister.

Förutom vandringar i naturen ska delegationen också få besöka de kändaste sevärdheterna i Åbo, såsom Åbo slott, Åbo domkyrka och Saluhallen. Sedan ska de också få bada bastu och pröva på att vinterbada, ifall de vågar.

Enligt Bergbom är kinesiska turister en relativt okomplicerad grupp.

– Utmaningen är kanske att hålla fast tidtabellen, eftersom de intresserar sig i så mycket som man först inte tänker på.

– Annars finns det inga stora problem. De är hemskt intresserade, de är väldigt nyfikna och de kommer alltid med spännande frågor och de vill prova på allt.

anitta bergbom står i restaurangen nooa i åbo
Anitta Bergbom. anitta bergbom står i restaurangen nooa i åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,turism,anitta bergbom

Två månaders tjänstemannautbyte för att öka synligheten

Både i huvudstadsregionen och i Åbo har man märkt av ett ökat utbud av asiatiska turister, och då främst kinesiska turister.

I november fanns också Åbo och Åbolands skärgård med i novemberupplagan av den kinesiska tidningen Vouge China.

Därför satsade man också från Visit Turkus sida på att öka turismsamarbetet med Kina, genom att för två månader tillsätta en anställd i Tianjin i Kina, och det var Anitta Bergbom.

Äkthet uppskattas av kineserna

Bergbom berättar att förutom naturen och skärgården, som vissa asiatiska turister kan gråta över, så uppskattar kineserna den äkthet som finns här.

– Då de ser på vår Aura å, så vill de tro att det är den ån som alltid funnits där och som alltid kommer att finnas där. På samma sätt går tankesättet bland våra sjöar och vattendrag och stränder, för att i Kina så lämnas inget oberört, där måste man bygga på alla ställen.

– Och historia intresserar också, det att vi har en verkligt lång historia här och kan berätta historierna kring dem.

"Jag gillar Åboborna"

Wang Xue, en av medlemmarna i delegationen som nu besöker Åbo, gillar mycket av det hon hittills sett.

– Jag gillar den väldigt vackra vyn över Åbo och jag gillar Åboborna. Allt är väldigt intressant och jag gillar det väldigt mycket.

kinesen wang xue tittar in mot kameran
Wang Xue. kinesen wang xue tittar in mot kameran Bild: Yle/Jasmine Nedergård Kina,kineser,Åbo,wang xue

På frågan om skärgården eller Åbo stads historia lockar mest så svara Wang historia.

– Vi gillar historia mera, eftersom vår stad, Tianjin i Kina, också har väldigt lång historia.

Vad gillar du bäst med Åbo och Finland?

– Den friska luften!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland