Hoppa till huvudinnehåll

Experter hoppas riksdagen godkänner vårdreform trots brister - "farligare att inte göra någonting alls"

En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
Dags att kavla upp ärmarna och godkänna vårdreformen? En sjukskötare tar på sig plasthandskar. Bild: Mostphotos sjukskötare,sjukvård,läkare,hälsovård,Händer,plasthandskar

Flera experter som tidigare varit starkt kritiska till vårdreformen säger nu att det är bäst att genomföra den trots alla brister. Alternativet kan vara att vården kollapsar helt. Professor Heikki Hiilamo sätter sitt hopp till riksdagen som på onsdag börjar behandla valfrihetslagarna.

På onsdag eftermiddag väntas en intensiv debatt när riksdagen börjar behandla de lagförslag som ska ge patienterna valfrihet och näringslivet nya möjligheter att göra pengar på den finländska hälsovården.

Professorn i socialpolitik Heikki Hiilamo hoppas att riksdagen lyckas godkänna lagarna. Enligt honom är alternativet sämre. De små kommuner som idag ansvarar för vården kommer inte att mäkta med det länge till.

- Kommunerna har redan gjort alla förberedelser inför landskapsreformen. Om reformen faller nu har de inga planer för hur de ska jobba vidare, säger Hiilamo.

Ännu i december kallade Hiilamo i Helsingin Sanomat vård- och landskapsreformen för den sämst planerade reformen någonsin i Finland.

I söndags skrev han tillsammans med bland andra THL:s generaldirektör Marina Erhola i en ny insändare att det trots allt är dags att godkänna lagarna. Dels anser han att regeringen på slutrakan lyssnat på experterna och slopat planerna på att låta valfriheten omfatta även specialsjukvården. Dels vore det dumt att kasta ut barnet med barnvattnet.

- Det viktiga är att överföra ansvaret för vården från kommunerna till landskapen. Det är den viktigaste frågan och det är någonting jag tror på, säger Heikki Hiilamo till Svenska Yle.

Nästa regering kan göra förbättringar.― Heikki Hiilamo

valtiotieteiden ja filosofian tohtori Heikki Hiilamo
Heikki Hiilamo är professor i socialpolitik vid Helsingfors Universitet. valtiotieteiden ja filosofian tohtori Heikki Hiilamo Bild: Juha Kivioja / Yle Heikki Hiilamo,Medborgarlön,statsvetenskaper

Hiilamo är fortfarande kritisk till valfriheten och hoppas att riksdagen och dess utskott ska göra vissa justeringar. Alternativet är ändå att godkänna hela reformen nu och göra ändringar efter hand.

- Det är ännu möjligt att skjuta upp tidtabellen för när lagarna träder i kraft. Men kan också ännu påverka vilka tjänster social- och hälsocentralerna ska erbjuda.

- Går det inte under den här regeringen kan ännu nästa regeringen göra förbättringar, säger Hiilamo.

Om man börjar på ny kula tar det så lång tid att landet inte har råd med det.― Göran Honga

göran honga
Göran Honga har följt arbetet med reformen i många år och hoppas nu på beslut. göran honga Bild: Yle/Henrik Leppälä vasa sjukvårdsdistrikt,Direktör

Även Göran Honga som är tidigare direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt börjar luta mot att reformen bör godkännas trots sina brister.

- Lagförslagen är ingalunda fullständiga och det finns inga garantier för att de kommer att fungera. Men när regeringen nu låtit tiden gå utan att göra om lagarna bedömer jag det som farligare att inte göra någonting alls än att godkänna lagarna och sedan korrigera dem efter hand.

- Om hela reformen faller och man börjar på ny kula med en ny regering kommer det att ta så lång tid att landet inte har råd med det, säger Honga.

Valfriheten kan vara till stor nytta för barnfamiljer.― Maria Kaisa Aula

Maria Kaisa Aula
Maria Kaisa Aula är nöjd med klara besked om rådgivning och barnskydd. Maria Kaisa Aula Bild: Yle/Patrick Holmström maria kaisa aula

Tidigare barnombudsmannen Maria Kaisa Aula, som leder regeringens spetsprojekt för barn- och familjetjänster (LAPE), anser att det nya förslaget till valfrihetslag är betydligt bättre än det tidigare. Hon ser på valfrihetslagen ur barn- och familjeservicens synvinkel.

Hon ser det som en klar fördel att den viktigaste servicen för barn och familjer är på landskapens ansvar i det nya lagförslaget.

Familjerådgivningens status var enligt Aula lite oklar i det lagförslag som presenterades i fjol. Nu organiserar landskapen hälsovården, rådgivningen och barnskyddet.

- Valfriheten kan också vara till stor nytta för barnfamiljer som nu klarar de akuta hälsovårdsproblemen med privata försäkringar, säger Aula.

Barnfamiljer kan enligt Aula i framtiden välja den social- och hälsovårdscentral som passar familjen bäst för att sköta till exempel öroninflammationer.

Läs mera:

Samlingspartist riktar bredsida mot regeringens planer: ”Dags att fälla vårdreformen, landskapen och valfriheten”

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki (Saml) går ut med hård kritik mot vård- och landskapsreformen. Enligt henne borde den planerade reformen borde slopas i sin helhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes