Hoppa till huvudinnehåll

Flyttar Nordea till Helsingfors? Dags för den avgörande bolagsstämman

Nordea Helsinki
Nordea Helsinki Bild: Henrietta Hassinen / Yle Nordea,bank,banktjänster,Finans,finansiering

Mycket talar för att Nordeas bolagsstämma beslutar att flytta bankens huvudkontor till Helsingfors, enligt förslaget från bankens ledning. Det är upplagt för en historisk och spännande bolagsstämma på Grand Hôtel i Stockholm på torsdag.

- Jag skulle nog bli mycket överraskad om det inte blir ett ja, säger Nordeas tidigare chefsekonom, konsulten Roger Wessman.

Absolut säker kan man inte vara på förhand, men mycket tyder på att bolagsstämman röstar för flytten. För det krävs kvalificerad majoritet, alltså 66 procent av aktieägarnas röster.

Häftig men missvisande debatt i Sverige

I Sverige har bolagsstämman föregåtts av en häftig debatt, där Nordeas flytt har beskrivits som en nationell prestigeförlust.

Aktiespararnas organisation i Sverige har uttryckt missnöje, och svenska storkunder har hotat att lämna banken. Men ur ägarsynvinkel kan det vara ett smart drag att flytta huvudkontoret bort från Sverige.

Koncernchefen Casper von Koskull har vid flera tillfällen påpekat att omkring 75 procent av Nordeas affärsverksamhet ligger utanför Sverige. Likaså ägs omkring 75 procent av Nordeas aktier av placerare som saknar direkt koppling till Sverige.

Casper von Koskull
Casper von Koskull Bild: EPA/ Anders Wiklund Casper von Koskull,Nordea

Bland storägarna finns globala placerare som BlackRock och Fidelity och de bryr sig knappast i någon högre grad om bankens huvudkontor ligger i Stockholm eller Helsingfors, medger Roger Wessman.

- De har investerat i Nordea för att få avkastning, inte för att gynna Sveriges ekonomi eller något annat.

Också svenska storägare som Alecta och Swedbank Robur har de senaste dagarna meddelat att de stöder flyttplanerna.

Björn Wahlroos tunga argument

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos skulle knappast heller lägga fram ett flyttförslag om det inte var väl underbyggt och förankrat bland aktieägarna.

Wahlroos har varit Nordeas styrelseordförande i flera år, och bankens resultatutveckling talar för sig.

Björn Wahlroos på Hanken Business Forum 2.2.2017
Björn Wahlroos på Hanken Business Forum 2.2.2017 Bild: AOP / Jarno Kuusinen Björn Wahlroos,Sampokoncernen,Nordea

Wahlroos kontrollerar i praktiken över 20 procent av aktierna i Nordea genom finansgruppen Sampo, där han också är storägare och styrelseordförande.

Mängden samfundsskatt som Nordea betalar i Finland förändras inte i och med flytten, men Nordea räknar med att kunna minska sina kostnader med en miljard euro eller mer, då man slipper det svenska regelverket och extraavgifterna. Dessutom ger EU:s bankunion ökad trygghet.

- Vi står inte ensamma bakom Nordea efter flytten. Finland är en del av euroområdet och Europeiska centralbanken ser till att garantera Nordeas finansiering om det blir en finanskris i framtiden, konstaterar Roger Wessman.

Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt.
Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt. Bild: EPA/BORIS ROESSLER skyskrapa

Han tycker inte att Finland tar på sig alltför stora risker som Nordea inte skulle betala för.

- Nordea är ju en välskött bank så riskerna är relativt begränsade, säger Wessman.

För personalen innebär flytten inga större fysiska förändringar. Casper von Koskull har tidigare uppgett att det handlar om högst några tiotal personer inom bankens högsta ledning som följer med till Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes