Hoppa till huvudinnehåll

FN-index slår fast: Finland är världens lyckligaste land

Silhuetten av två i en eka, i bakgrunden lyser nattsolen.
Silhuetten av två i en eka, i bakgrunden lyser nattsolen. Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland midnattssol,midsommar,sommar,utombordsmotorer,fiske,rodd,roddbåt

FN:s färska lycklighetsindex ger Finland första plats på lycklighetslistan bland 156 länder i världen, uppger nyhetsbyrån AP. I fjol var Finland på plats nummer fem på listan som då toppades av Norge.

Nyhetsbyrån AP skriver att de som älskar skidning, bastu och julgubben knappast är förvånade över att Finland är den bästa platsen att leva på.

Skidare skidar i skogen
Skidare skidar i skogen Bild: Yle/Linus Hoffman skidspår,längdskidåkare

Efter Finland på årets lista kommer Norge, Danmark, Island, Schweiz, Nederländerna, Kanada, Nya Zeeland, Sverige och Australien.

De nordiska länderna har innehaft topplaceringarna sedan indexstarten 2012.

Ett långt liv och ett okorrumperat samhälle ger höga poäng

Den internationella undersökningen The World Happiness Report poängsätter länder utgående från bland annat förväntad livslängd, personlig frihet, social säkerhet och korruption.

Blommor och björklöv.
Blommor och björklöv. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen midsommar,ängsblommor,bastukvastar,blommor

I år har FN för första gången inkluderat invandrare i jämförelsen; 117 länder gav ut uppgifter om personer födda utanför landet i fråga.

AP citerar Meik Wiking, verkställande direktör för Institutet för lycklighetsforskning (Happiness Research Institute) i Köpenhamn, som säger att de nordiska länderna "uppenbarligen gör någonting rätt då man talar om att skapa goda förutsättningar för ett gott liv".

- För att säga det kort och koncist så är de nordiska länderna bra på att förvandla välstånd till välbefinnande, säger Wiking till AP.