Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkpressen: Biskop Björn Vikström söker jobb på Åbo Akademi

Biskop Björn Vikström
Biskop Björn Vikström Bild: Yle/Fredrika Sundén biskop,Björn Vikström,Borgå stift

Biskopen har tidigare uppgett att han inte kommer att fortsätta på sin nuvarande post längre än till hösten 2019. Nu har han sökt en universitetslärartjänst på Åbo Akademi, enligt Kyrkpressen.

Björn Vikström har flera gånger sagt att han kommer att vara biskop i Borgå stift högst tio år. Det betyder att han söker nya utmaningar från och med hösten 2019.

För Yle Östnyland har han tidigare uppgett att han siktar in sig på universitetsvärlden eller ett jobb som präst i någon församling.

Enligt Kyrkpressen söker Vikström nu en tjänst som universitetslärare i etik och religionsfilosofi vid Åbo Akademi. Tjänsten lediganslogs den här vintern.

Tillträder först om ett år om han blir vald

Enligt tidningen har Björn Vikström bekräftat det här i ett mejl till sina medarbetare, eftersom han vill att alla ska få informationen samtidigt.

Om han blir vald kommer han att ansöka om ett års tjänstledighet för att kunna tillträda i månadsskiftet augusti–september 2019.

Vikström meddelar också att tjänsten har sökts av åtta personer och att han inte vet hur goda chanser han har att bli vald. Han har ändå inte för avsikt att engagera sig mindre i sitt jobb som biskop.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland