Hoppa till huvudinnehåll

Merkel omvald till förbundskansler - flera av de egna röstade mot

Angela Merkel svär eden efter att hon valts till förbundskansler för fjärde gången.
Angela Merkel blir den långvarigaste förbundskanslern i Tyskland i fall hon sitter perioden ut. Angela Merkel svär eden efter att hon valts till förbundskansler för fjärde gången. Bild: EPA Angela Merkel

I Tyskland har förbundsdagen valt Angela Merkel till förbundskansler för fjärde gången.

Rösterna i omröstningen föll 364 mot 314 medan nio ledamöter lade ner sina röster. Merkel behövde 355 röster för att nå majoritet.

Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier utnämner Merkel officiellt till förbundskansler i eftermiddag efter att Merkel svurits in.

Långa regeringsförhandlingar

Tyskland har varit utan regering sedan valet i september i fjol.

Vägen till en fjärde period vid makten har inte varit lätt för Merkel. I omröstningen på onsdagen var det hela 35 av de ledamöter som ingår i Merkels koalition som inte gav sin röst till Merkel.

I kväll ska den nya regeringen - bestående av Merkels kristdemokrater och partiets bayerska systerparti CSU samt socialdemokraterna - sammanträda i ett första möte.

Socialdemokraterna gick med i den så kallade stora koalitionen med Merkels kristdemokrater efter en lång process som slutade i en intern omröstning om regeringsmedverkan bland partimedlemmarna.

Det är speciellt det högerpopulistiska oppositionspartiet AfD som dragit nytta av motgångarna för partierna inom den så kallade Stora koalitionen – Grosse Koalition eller GroKo.

Läs mera:

Angela Merkel. Tysklands flagga har redigerats in i bakgrunden.

Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes