Hoppa till huvudinnehåll

Merkel omvald till förbundskansler - flera av de egna röstade mot

Angela Merkel svär eden efter att hon valts till förbundskansler för fjärde gången.
Angela Merkel blir den långvarigaste förbundskanslern i Tyskland i fall hon sitter perioden ut. Angela Merkel svär eden efter att hon valts till förbundskansler för fjärde gången. Bild: EPA Angela Merkel

I Tyskland har förbundsdagen valt Angela Merkel till förbundskansler för fjärde gången.

Rösterna i omröstningen föll 364 mot 314 medan nio ledamöter lade ner sina röster. Merkel behövde 355 röster för att nå majoritet.

Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier utnämner Merkel officiellt till förbundskansler i eftermiddag efter att Merkel svurits in.

Långa regeringsförhandlingar

Tyskland har varit utan regering sedan valet i september i fjol.

Vägen till en fjärde period vid makten har inte varit lätt för Merkel. I omröstningen på onsdagen var det hela 35 av de ledamöter som ingår i Merkels koalition som inte gav sin röst till Merkel.

I kväll ska den nya regeringen - bestående av Merkels kristdemokrater och partiets bayerska systerparti CSU samt socialdemokraterna - sammanträda i ett första möte.

Socialdemokraterna gick med i den så kallade stora koalitionen med Merkels kristdemokrater efter en lång process som slutade i en intern omröstning om regeringsmedverkan bland partimedlemmarna.

Det är speciellt det högerpopulistiska oppositionspartiet AfD som dragit nytta av motgångarna för partierna inom den så kallade Stora koalitionen – Grosse Koalition eller GroKo.

Läs mera:

Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.