Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nu ryter barnskötarna till om sina löner, fysikern och författaren Stephen Hawking är död

Litet barn vid staket.
Litet barn vid staket. småbarnsfostran,daghem,småbarn

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Barnskötarna och deras fack ryter till om de låga lönerna. Barnskötare ska klara sig med 300 euro mindre i månaden än sina kolleger på daghemmen som är barnträdgårdslärare. En del måste extraknäcka för att få ekonomin att gå ihop.

En fjärdedel av de präster som vigt eller välsignat samkönade par har fått något form av straff från domkapitlet. Det här trots att den könsneutrala äktenskapslagen varit i kraft i ett drygt år.

Utrikes

Den brittiska fysikern och författaren Stephen Hawking har dött. Han var världskänd bland annat som populärvetenskaplig författare och var verksam vid universitetet i Cambridge, trots att han led av sjukdomen ALS som gjorde honom nästan helt förlamad.

Ryssland har inte svarat på Storbritanniens krav om en förklaring kring nervgiftet som användes i mordförsöket mot en tidigare rysk dubbelagent i England. Tidsfristen gick ut vid midnatt. Ryssland vill ha ett prov på giftet.

Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

Väder:

Mest uppehåll och lokalt uppsprickande molntäcke. Temperaturen är på dagen -1 till -4 grader. Tilltagande nordlig vind.

I öster och norr är det aningen kallare. I Östra Finland snöar det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes