Hoppa till huvudinnehåll

Psykoterapeut om BUU-klubbens satsning på kroppsintegritet: Det här angår både pojkar och flickor

Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor
Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen arbetar med utsatta barn på Rädda Barnen. Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle Rädda Barnen,nina vaaranen-valkonen

Den här veckan handlar Svenska Yles barnprogram BUU-klubben om allas rätt att bestämma över sin egen kropp. Men är det lämpligt att tala om dessa saker med små barn - och varför skulle man göra det?

- Redan med riktigt små barn är det viktigt att man talar om saker med deras riktiga namn, till exempel när man tvättar sig eller sköter barnet. Det heter snopp, snippa och rumpa. Alla omskrivningar skapar bara en känsla av skam, säger Nina Vaaranen-Valkonen, specialrådgivare och psykoterapeut på Rädda Barnen.

Hon betonar att det här inte har någonting att göra med vuxnas sexualitet. Det viktiga är att barn och föräldrar kan kommunicera.

- Barn kan genom sagor och lek få tips för hur man talar om sin kropp och rätten att bestämma över den, till exempel på det sätt som ämnet togs upp i BUU-klubben.

Då lär sig barnet hur man kan hantera olika situationer, och får ord för att tala om de här sakerna med sina föräldrar.

Leksaksbilar i en hög
Lek och berättelser ger små barn verktyg att tala också om besvärliga saker. Leksaksbilar i en hög Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle leksaker,bilar,Polis,polisbil

Vaaranen-Valkonen återkommer till hur viktigt det är att bekämpa känslan av skam. Det är den som gör att många aldrig talar om obehagliga upplevelser, eller att de kommer fram långt senare.

I skolan är det redan för sent

Utbildningsstyrelsen publicerade förra veckan nya anvisningar för hur grundskolor ska handskas med sexuella trakasserier.

Men Vaaranen-Valkonen skulle efterlysa snack om kroppsintegritet redan tidigare - inom småbarnspedagogiken - just för att bli kvitt skammen.

Vaaranen-Valkonen påminner om att det händer mycket i ett barns liv ungefär då det går från förskola till skola - mobiltelefoner, sociala medier och större sociala kretsar kommer in i bilden.

- Många föräldrar har berättat att de inte hade förstått vilken omställning det handlar om och att familjen inte var förberedd på den.

Nya erfarenheter, bilder, videor och den egna kroppens utveckling kan vara förvirrande och det hjälper om barnet sedan tidigare är van att diskutera saker med föräldrarna.

- Och då ska man som förälder ta ett djupt andetag och inte bli nervös!

Två mjukisdjur sitter nära varandra.
Både pojkar och flickor måste kunna säga till då någon kommer för nära och det inte känns bra. Två mjukisdjur sitter nära varandra. Bild: Yle Nallebjörn,leksaker,närhet,barn (familjemedlemmar)

Tala också med pojkarna - för också de kan råka illa ut

BUU-klubben behandlar i sina program kroppsintegriteten på ett lekfullt sätt, helt utgående från barnens värld. Sexuella trakasserier nämns inte alls.

Vaaranen-Valkonen kommer dock i sitt arbete i kontakt också med grova fall av sexuellt utnyttjande.

- Undersökningar visar att föräldrarna varnar flickor betydligt mer än de varnar pojkar för hot i den digitala världen. Men i fall av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, där offret är okänt, är offret oftast en pojke, säger hon och hänvisar till en utredning från ECPAT/Interpol.

- Allt tyder på att de oftare faller offer och att de dessutom inte talar om sina erfarenheter.

Vaaranen-Valkonen ser ändå ljust på framtiden.

- Förr talade vi inte, och allt omsusades av skam. Nu talar vi.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn