Hoppa till huvudinnehåll

Psykoterapeut om BUU-klubbens satsning på kroppsintegritet: Det här angår både pojkar och flickor

Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor
Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen arbetar med utsatta barn på Rädda Barnen. Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle Rädda Barnen,nina vaaranen-valkonen

Den här veckan handlar Svenska Yles barnprogram BUU-klubben om allas rätt att bestämma över sin egen kropp. Men är det lämpligt att tala om dessa saker med små barn - och varför skulle man göra det?

- Redan med riktigt små barn är det viktigt att man talar om saker med deras riktiga namn, till exempel när man tvättar sig eller sköter barnet. Det heter snopp, snippa och rumpa. Alla omskrivningar skapar bara en känsla av skam, säger Nina Vaaranen-Valkonen, specialrådgivare och psykoterapeut på Rädda Barnen.

Hon betonar att det här inte har någonting att göra med vuxnas sexualitet. Det viktiga är att barn och föräldrar kan kommunicera.

- Barn kan genom sagor och lek få tips för hur man talar om sin kropp och rätten att bestämma över den, till exempel på det sätt som ämnet togs upp i BUU-klubben.

Då lär sig barnet hur man kan hantera olika situationer, och får ord för att tala om de här sakerna med sina föräldrar.

Leksaksbilar i en hög
Lek och berättelser ger små barn verktyg att tala också om besvärliga saker. Leksaksbilar i en hög Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle leksaker,bilar,Polis,polisbil

Vaaranen-Valkonen återkommer till hur viktigt det är att bekämpa känslan av skam. Det är den som gör att många aldrig talar om obehagliga upplevelser, eller att de kommer fram långt senare.

I skolan är det redan för sent

Utbildningsstyrelsen publicerade förra veckan nya anvisningar för hur grundskolor ska handskas med sexuella trakasserier.

Men Vaaranen-Valkonen skulle efterlysa snack om kroppsintegritet redan tidigare - inom småbarnspedagogiken - just för att bli kvitt skammen.

Vaaranen-Valkonen påminner om att det händer mycket i ett barns liv ungefär då det går från förskola till skola - mobiltelefoner, sociala medier och större sociala kretsar kommer in i bilden.

- Många föräldrar har berättat att de inte hade förstått vilken omställning det handlar om och att familjen inte var förberedd på den.

Nya erfarenheter, bilder, videor och den egna kroppens utveckling kan vara förvirrande och det hjälper om barnet sedan tidigare är van att diskutera saker med föräldrarna.

- Och då ska man som förälder ta ett djupt andetag och inte bli nervös!

Två mjukisdjur sitter nära varandra.
Både pojkar och flickor måste kunna säga till då någon kommer för nära och det inte känns bra. Två mjukisdjur sitter nära varandra. Bild: Yle Nallebjörn,leksaker,närhet,barn (familjemedlemmar)

Tala också med pojkarna - för också de kan råka illa ut

BUU-klubben behandlar i sina program kroppsintegriteten på ett lekfullt sätt, helt utgående från barnens värld. Sexuella trakasserier nämns inte alls.

Vaaranen-Valkonen kommer dock i sitt arbete i kontakt också med grova fall av sexuellt utnyttjande.

- Undersökningar visar att föräldrarna varnar flickor betydligt mer än de varnar pojkar för hot i den digitala världen. Men i fall av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, där offret är okänt, är offret oftast en pojke, säger hon och hänvisar till en utredning från ECPAT/Interpol.

- Allt tyder på att de oftare faller offer och att de dessutom inte talar om sina erfarenheter.

Vaaranen-Valkonen ser ändå ljust på framtiden.

- Förr talade vi inte, och allt omsusades av skam. Nu talar vi.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Valter & Asta: Finalist i MGP 2019

  Valter Klockars och Asta Sharma är finalister i MGP.

  Duon Valter Klockars och Asta Sharma hör till de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Walter: Finalist i MGP 2019

  Walter Wilkman är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Walter Wilkman är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.