Hoppa till huvudinnehåll

Psykoterapeut om BUU-klubbens satsning på kroppsintegritet: Det här angår både pojkar och flickor

Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor
Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen arbetar med utsatta barn på Rädda Barnen. Psykoterapeut Nina Vaaranen-Valkonen utanför Rädda Barnens kontor Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle Rädda Barnen,nina vaaranen-valkonen

Den här veckan handlar Svenska Yles barnprogram BUU-klubben om allas rätt att bestämma över sin egen kropp. Men är det lämpligt att tala om dessa saker med små barn - och varför skulle man göra det?

- Redan med riktigt små barn är det viktigt att man talar om saker med deras riktiga namn, till exempel när man tvättar sig eller sköter barnet. Det heter snopp, snippa och rumpa. Alla omskrivningar skapar bara en känsla av skam, säger Nina Vaaranen-Valkonen, specialrådgivare och psykoterapeut på Rädda Barnen.

Hon betonar att det här inte har någonting att göra med vuxnas sexualitet. Det viktiga är att barn och föräldrar kan kommunicera.

- Barn kan genom sagor och lek få tips för hur man talar om sin kropp och rätten att bestämma över den, till exempel på det sätt som ämnet togs upp i BUU-klubben.

Då lär sig barnet hur man kan hantera olika situationer, och får ord för att tala om de här sakerna med sina föräldrar.

Leksaksbilar i en hög
Lek och berättelser ger små barn verktyg att tala också om besvärliga saker. Leksaksbilar i en hög Bild: Jan-Ulrik Lindberg / Yle leksaker,bilar,Polis,polisbil

Vaaranen-Valkonen återkommer till hur viktigt det är att bekämpa känslan av skam. Det är den som gör att många aldrig talar om obehagliga upplevelser, eller att de kommer fram långt senare.

I skolan är det redan för sent

Utbildningsstyrelsen publicerade förra veckan nya anvisningar för hur grundskolor ska handskas med sexuella trakasserier.

Men Vaaranen-Valkonen skulle efterlysa snack om kroppsintegritet redan tidigare - inom småbarnspedagogiken - just för att bli kvitt skammen.

Vaaranen-Valkonen påminner om att det händer mycket i ett barns liv ungefär då det går från förskola till skola - mobiltelefoner, sociala medier och större sociala kretsar kommer in i bilden.

- Många föräldrar har berättat att de inte hade förstått vilken omställning det handlar om och att familjen inte var förberedd på den.

Nya erfarenheter, bilder, videor och den egna kroppens utveckling kan vara förvirrande och det hjälper om barnet sedan tidigare är van att diskutera saker med föräldrarna.

- Och då ska man som förälder ta ett djupt andetag och inte bli nervös!

Två mjukisdjur sitter nära varandra.
Både pojkar och flickor måste kunna säga till då någon kommer för nära och det inte känns bra. Två mjukisdjur sitter nära varandra. Bild: Yle Nallebjörn,leksaker,närhet,barn (familjemedlemmar)

Tala också med pojkarna - för också de kan råka illa ut

BUU-klubben behandlar i sina program kroppsintegriteten på ett lekfullt sätt, helt utgående från barnens värld. Sexuella trakasserier nämns inte alls.

Vaaranen-Valkonen kommer dock i sitt arbete i kontakt också med grova fall av sexuellt utnyttjande.

- Undersökningar visar att föräldrarna varnar flickor betydligt mer än de varnar pojkar för hot i den digitala världen. Men i fall av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, där offret är okänt, är offret oftast en pojke, säger hon och hänvisar till en utredning från ECPAT/Interpol.

- Allt tyder på att de oftare faller offer och att de dessutom inte talar om sina erfarenheter.

Vaaranen-Valkonen ser ändå ljust på framtiden.

- Förr talade vi inte, och allt omsusades av skam. Nu talar vi.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Könsneutral docka utmanar Barbie - allt fler föräldrar vill uppmuntra sina barn till normbrytande lekar

  Normerna börjar luckas upp, säger forskardoktor Anna Moring.

  Utbudet av könsneutrala leksaker ökar. I dag finns det ett brett urval barnböcker där huvudpersonerna inte följer en binär könsfördelning. Nu har också en ny könsneutral docka lanserats, med mer realistiska kroppsformer än Barbie, och med olika könsuttryck. Det viktigaste är att låta barn leka hur de vill, säger forskardoktor Anna Moring.

 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.