Hoppa till huvudinnehåll

Senatsfastigheter: Östensö skola har potential som skolhem

Skolhemmet Lagmansgården i Östensö, Pedersöre
Skolhemmet Lagmansgården i Östensö, Pedersöre. Skolhemmet Lagmansgården i Östensö, Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman skolhem,Pedersöre,lagmansgården

Skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre måste få mera ändamålsenliga utrymmen om verksamheten skall kunna fortsätta i kommunen. Det lönar sig inte att renovera de nuvarande utrymmena för skolhemmets behov.

Senatsfastigheter och den statliga skolhemsledningen besökte Pedersöre på tisdagen och inspekterade preliminärt Östensö skola.

Ifall skolan lämpar sig för skolhemmets behov krävs också en utbyggnad med ett nytt elevhem i anslutning till skolan.

Sluten avdelning behövs till skolhemmet

Direktör Carl-Johan Strömberg anser att de nuvarande utrymmena inte är funktionella och det går inte heller att till rimliga kostnader renovera i Lagmansgården.

Direktör Carl-Johan Strömberg, kundchef Jari Auer vid Senatsfastigheter,arkitekt Arja Vehanen och Matti Salminen som är direktör för den statliga skolhemsverksamheten
Direktör Carl-Johan Strömberg, kundchef Jari Auer vid Senatsfastigheter,arkitekt Arja Vehanen och Matti Salminen som är direktör för den statliga skolhemsverksamheten. Direktör Carl-Johan Strömberg, kundchef Jari Auer vid Senatsfastigheter,arkitekt Arja Vehanen och Matti Salminen som är direktör för den statliga skolhemsverksamheten Bild: Yle/Kjell Vikman skolhem,Pedersöre,lagmansgården

- Det vi framförallt behöver är en sluten avdelning, en omsorgsavdelning som inte går att bygga i de nuvarande utrymmena.

- Våra nuvarande utrymmen är också svåra att övervaka när de är i tre våningar, de motsvarar inte dagens krav.

Östensö skola passar bra som skolhem

Kundchef Jari Auer från Senatsfastigheter och arkitekt Arja Vehanen hörde till det sällskap som på tisdagen bekantade sig med Östensö skola.

Östensö skola
Östensö skola. Östensö skola Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,skolor

- Skolan har en potential och den var i överraskande bra skick. Skillnaden mot en skola är förstås att ett skolhem måste tåla en hårdare användning.

Arkitekt Arja Vehanen var också imponerad av det hon sett.

- Utrymmena var i gott skick, ljusa och fina.

Direktören för skolhemmen i Finland, Matti Salminen fanns också på plats.

- Utredningsarbetet blir klart om några månader och efter det återstår diskussionerna med kommunen.

Oro i byn

Det finns ett kraftigt motstånd i byn mot planerna eftersom Östensö mister sin byskola ifall planerna förverkligas. Många är också oroliga eftersom fler hushåll får skolhemmet som sin närmaste granne.

- Inte finns det nån anledning att vara bekymrad, säger Carl-Johan Strömberg.

- Inte har vi stört byborna de senaste åren vad jag kan tänka mig.