Hoppa till huvudinnehåll

Valrysare i Pennsylvania - ses redan som ett bakslag för Trump och republikanerna

President Trump deltog i ett kampanjmöte för republikanen Rick Saccone (till vänster) i Pennsylvania i söndags 11.3.2017.
President Trump deltog i ett kampanjmöte för republikanen Rick Saccone (till vänster) i Pennsylvania i söndags 11.3.2017. President Trump deltog i ett kampanjmöte för republikanen Rick Saccone (till vänster) i Pennsylvania i söndags 11.3.2017. Bild: EPA-EFE/DAVID MAXWELL Pennsylvania,Rick Saccone

Fyllnadsvalet i Pennsylvania borde ha varit en enkel match för republikanernas kandidat Rick Saccone. Nu är det så jämnt mellan honom och hans demokratiska rival att poströsterna ser ut att avgöra valet. Valet ses redan som ett bakslag för Trump och republikanerna.

Demokraternas kandidat Conor Lamb har redan deklarerat sig som vinnare i striden om den tomma stolen i representanthuset.

USA:s tidigare vicepresident Joe Biden (andra från vänster) deltog i demokraten Conor Lambs (tredje från vänster) valmöte i Pittsburgh, Pennsylvania den 6 mars.
USA:s tidigare vicepresident Joe Biden (andra från vänster) deltog i demokraten Conor Lambs (tredje från vänster) valmöte i Pittsburgh, Pennsylvania den 6 mars. USA:s tidigare vicepresident Joe Biden (andra från vänster) deltog i demokraten Conor Lambs (tredje från vänster) valmöte i Pittsburgh, Pennsylvania den 6 mars. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Conor Lamb

- Det dröjde litet längre än vi hade trott, men vi fixade det. Ni fixade det, sade Lamb i ett segertal till sina anhängare.

- Vi kämpar vidare. Striden är inte över ännu. Vi kommer att kämpa hela vägen. Ni vet att jag aldrig ger upp, sade republikanen Rick Saccone på sin valvaka.

Går inte att utse vinnare

Då rösterna från vallokalerna var räknade ledde demokraten Lamb med färre än 600 röster.

Enligt nyhetsbyrån AP återstår över 1 000 poströster som ännu ska räknas. Dessutom kan den förlorande kandidaten kräva en omräkning av rösterna.

Exempelvis tv-kanalen CNN och nyhetsbyrån AP uppger att de inte ännu kan fastslå vem som vunnit valet.

Valet har nationell symbolbetydelse

Vem som vinner extravalet i Pennsylvania har egentligen ingen praktisk betydelse. Segraren kommer att behålla sin plats i representanthuset bara fram till mellanårsvalet i november och dessutom kommer valdistriktet antagligen att ritas om före det.

Ändå har president Donald Trump och hans närmaste satsat mycket tid och resurser på att behålla den republikanska platsen från Pennsylvanias 18:e distrikt.

Donald Trump under ett kampanjöte i Pennsylvania den 10 mars.
Donald Trump under ett kampanjmöte i Pennsylvania den 10 mars. Donald Trump under ett kampanjöte i Pennsylvania den 10 mars. Bild: EPA-EFE/DAVID MAXWELL Donald Trump

En del bedömare ser valet som en mätare på Trumps fortsatta förtroende hos vita arbetarklassväljare.

De flesta ser det som en fingervisning inför det viktiga mellanårsvalet till kongressen i november. Trump vann över Hillary Clinton med klar marginal i presidentvalet i november 2016.

Också om Saccone skulle lyckas få en knapp seger i Pennsylvania ses det redan nu som ett bakslag för republikanerna att kampen varit så svår. Deras valsloganer om exempelvis skattesänkningar tycks inte ha gått hem hos väljarna som väntat.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes