Hoppa till huvudinnehåll

Viljan att servera närproducerad mat i Borgåskolorna finns - även om politikernas initiativ inte gått igenom

Kokt potatis med rökt sik och blandade bönor.
Närmat eller ej, det är frågan i Borgåskolorna. Kokt potatis med rökt sik och blandade bönor. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,maträtter,föda,Michael Björklund,fisk (livsmedel),potatis,bönor,rökning,närmat

Politikernas önskan om att servera skolbarn närproducerad mat ska leda till konkreta åtgärder. Tanken om att sälja överlopps skolmat ratades nu men tanken finns kvar.

Borgåpolitiker har velat att staden ska köpa in närproducerad mat och att överlopps skolmat ska kunna säljas till utomstående.

På måndag fick stadsstyrelsen veta hur motionerna om närproducerad mat och matsvinn påverkat stadens kostriktlinjer.

Ett problem med att köpa in närproducerad mat till skolorna är de mängder som behövs. Små producenter har svårigheter med att leverera de mängder som behövs på en gång.

- Nu när staden överväger att köpa in kött från Bosgård till självständighetsdagen så tar det nästan ett år att få ihop tillräckligt mycket. Om vi vill ha en viss del av nötdjuret så tar det tid förrän vi fått ihop så mycket som behövs för alla 10 000 portioner, säger stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP).

Borgå stad köper in bröd av lokala producenter och följer upp de inköp som görs.

Jaakko Jalonen från SDP i Borgå
Jaakko Jalonen är stadsstyrelsens ordförande. Jaakko Jalonen från SDP i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén jaakko jalonen,Finlands Socialdemokratiska Parti

Jaakko Jalonen är nöjd med hur beredningen gällande den närproducerande maten har gått. Enligt honom har staden en vilja att köpa in så mycket närproducerat som möjligt.

- Det nya centralköket har nyligen inlett sin verksamhet så vi måste ge det tid för att få allt att fungera, säger Jalonen.

Borgå stad säljer i dag överlopps skolmat till personalen. Staden ska följa upp det försöket.

- Tanken på att sälja matsvinnet till utomstående lever ännu, men det finns inte i stadens kostriktlinjer. Vi måste först följa upp hur det fungerar att sälja överlopps mat till personalen, säger Jalonen.

Läs också