Hoppa till huvudinnehåll

Yles Olli Seuri får Bonniers stora journalistpris

Olli Seuri.
Olli Seuri. Olli Seuri. Bild: Yle / Jyrki Valkama Yle Radio 1

Bonniers stora journalistpris går till Yles Olli Seuri. Han är programvärd i programmet Ykkösaamu på Yle Radio1.

Han valdes till årets journalist med motiveringen att han förbereder sig väl inför sändningar, och han är känd som en sträng men rättvis intervjuare. Han lyckas också hålla koll på fakta under det hektiska tempot i direktsändning.

Seuri har tidigare sagt att han blev förvånad över att han nominerades för priset. Han säger också att han är mycket tacksam för att fördjupande journalistik och radiojournalistik beaktades detta år.

Keisari Aarnio är årets bok

Årets bok blev de grävande journalisterna Minna Passis och Susanna Reinboths Keisari Aarnio som berättar om alla händelser kring Jari Aarnio.

Aarnio ledde narkotikaroteln i Helsingforspolisen, men blev senare dömd i tingsrätten till 13 år fängelse för bland annat grova narkotikabrott.

Sexuella trakasserier i skolor valdes till bästa artikel

I kategorin bästa artikel valdes nyhetsbyrån Suomen Tietotoimistos (STT) och Turun Sanomats artikel som behandlade sexuella trakasserier i skolor.

Artikeln avslöjade att det hade förekommit sexuella trakasserier i ett gymnasium i Helsingfors och i ett högstadium i Åbo under flera år. De som trakasserade var lärare.

Årets journalistiska handling var Helsingin Sanomats "Musta laatikko" där journalistik presenterades för publiken i en teater. Under föreställningarna berättade journalisterna och fotograferna om sitt arbete och förklarade hur den journalistiska processen ser ut.

Satsningen fick pris på grund av att journalisterna kom närmare sin publik på ett helt annat sätt än förr.

Bonniers stora journalistpris har delats ut sedan 2001. Priset i varje kategori är 7 500 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes