Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får ett nytt svenskspråkigt daghem: "Nog inga problem att fylla de 55 platserna"

Barn leker med grön leksakstraktor i plast.
Barn leker med grön leksakstraktor i plast. Bild: Mostphotos pojkar,småbarnsfostran,kreativitet,barnträdgårdslärare,leksaker,traktorer,förskola

Den 1 augusti öppnar ett nytt svenskspråkigt daghem i Åbo. Det känns riktigt bra och roligt när man kan säga välkommen till föräldrar som söker en plats för sina barn, säger Katja Lindström-Leppähaara, blivande föreståndare för det nya dagiset.

Dagvårdsföretaget Verkanappulat erbjuder 55 nya platser i ett nyrenoverat trähus på Rosenkvartersstigen. I huset bredvid öppnas ett finskspråkigt daghem med 70 platser.

Under senare år har det varit brist på svenskspråkiga dagvårdsplatser i Åbo. Situationen försvåras då de två kommunala daghemmen intill Rosenkvarteret stängs. Således finns en tydlig efterfrågan på ett svenskspråkigt dagis i centrala Åbo.

Katja Lindström-Leppähaara tror inte heller att det kommer att bli några problem att fylla de 55 platserna.

- Vi får se hur snabbt det går, men förhoppningsvis är det inte helt fullt redan till hösten. För det vore bra om föräldrar som kanske ska byta jobb eller flytta hit till hösten skulle få lite spelrum.

Trafik och avgaser i närområdet skapar ingen oro

I närområdet till Rosenkvartersstigen finns bland annat de vältrafikerade gatorna Skolgatan och Allégatan. Den blivande föreståndaren är ändå inte orolig för att trafiken ska utgöra någon större fara för barnen.

- Vi kommer att använda oss av en innergård som är skyddad från trafiken. När vi sedan väl har installerat oss och börjar bege oss ut på promenader har vi alltid välutbildad personal som är med barnen och dessutom tillräckligt många vuxna per barn.

Regnkläder och ytterkläder i en daghemstambur.
Arkivbild. Regnkläder och ytterkläder i en daghemstambur. Bild: Yle/Marie Söderman galonkläder

Katja Lindström-Leppähaara ser heller ingen anledning till oro gällande den avgasmängd som de vältrafikerade gatorna i närområdet skapar.

- Jag har inte hört något om att de andra daghemmen, det vill säga Skolgatan 10 och 12, skulle ha haft några problem med det.

Fyra daghem inom en radie på 100 meter

I och med den här nysatsningen kommer det från och med i höst totalt att finnas fyra daghem inom en radie på 100 meter. Det nya daghemmet på Rosenkvartersstigen blir Verkanappulats andra svenskspråkiga daghem i Åbo.

Varför tror du att föräldrar kommer att välja ert daghem?

- Vi satsar på smågruppsverksamhet med fyra till sju barn och vi har en bra verksamhet, där vi bland annat satsar på språk, matematik och naturvetenskap. Verkanappulat har också ett eget kök med närproducerad och ekologisk mat. Vi har också väldigt lite socker i vår mat.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland