Hoppa till huvudinnehåll

Avslutade sin presidentkampanj på Krim: Vladimir Putins valtillställning ses som en provokation

Vladimir Putin står på en scen intill en rysk flagga.
Inför Krimborna talade Putin om deras "val" för fyra år sedan att höra till Ryssland, medan omvärlden anser att folkomröstningen som hölls stred mot internationell rätt. Vladimir Putin står på en scen intill en rysk flagga. Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV Vladimir Putin,Krim

Rysslands president Vladimir Putin bjöd på ett blixtbesök till Krim i går onsdag. Inför en 10 000 personers publik tackade han halvöns invånare för deras ”äkta och inte fejkade demokrati".

Den diplomatiska krisen mellan Ryssland och Storbritannien lyckades inte påverka president Putins planer igår.

Istället åkte han programenligt till det annekterade Krim för att fira årsdagen av folkomröstningen år 2014 och för att delta i en sista stor tillställning inför söndagens presidentval.

− För fyra år sen fattade ni ett historiskt beslut. Tack vare ert beslut kunde Krim återvända till sitt riktiga hem, till vårt gemensamma fosterland, Moder Ryssland, sa Vladimir Putin inför tusentals anhängare i den ryska flottans hjältestad Sevastopol.

President Putin menade att krimborna återställde en historisk rättvisa som hade brutits redan under sovjettiden.

Här hänvisade Putin till det avgörande som sovjetledningen gjorde 1954 när halvön överfördes från den ryska sovjetrepubliken till den ukrainska. Putin sa att det beslutet var olagligt.

Farlig provokation

− Tack vare ert beslut visade ni hela världen vad en äkta demokrati betyder, istället för en fejkad, fortsatte Putin inför den entusiastiska publiken.

− Ett stort, stort tack och jag ger er alla en stor kram, avslutade Putin.

Här pratade Putin om den ”folkomröstning” 2014 när 90 procent av krimborna röstade för att halvön blir en del av Ryssland.

I väst godkändes inte omröstningen eftersom den stred mot internationell rätt då ryska styrkor hade ockuperat halvön. Man anser istället att det handlade om en annektering.

President Putin har inte haft mycket förståelse för västerländska länders syn på Krim-frågan. En tradition han bara förstärkte i går när han valde att avsluta sin valkampanj just på Krim.

Ukrainas president Petr Porosjenko kallade Putins besök på Krim för ”en synnerligen farlig provokation”. Porosjenko anser också att valresultatet på Krim inte bör godkännas av omvärlden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes