Hoppa till huvudinnehåll

Borde anpassningspensionerna för ex-politiker slopas? Så här svarar ledamöterna!

Riksdagshuset i Helsingfors.
Riksdagshuset i Helsingfors. Bild: Finnish Parliament House in Helsinki riksdagen,riksdagsledamöter,Riksdagshuset (Finland),politik,arkitektur,Helsingfors

Riksdagen diskuterar i dag, torsdag, sina egna förmåner. Utgångspunkten är ett medborgarinitiativ med en kritisk inställning till de så kallade anpassningspensionerna.

Anpassningspension betalas ut till riksdagsledamöter som har blivit invalda före 2011 och som har suttit åtminstone två perioder i riksdagen.

Riksdagens vicetalman Tuula Haatainen, Socialdemokraterna, hör till dem som anser att det är viktigt att systemet med anpassningspensioner förnyas.

- Jag tycker att det är väldigt viktigt att det här diskuteras här i riksdagen utgående från medborgarinitiativet. Det här systemet vi har nu är inte i enlighet med dagens samhälle, säger Haatainen.

Tuula Haatainen
Riksdagens vicetalman Tuula Haatainen (SDP). Tuula Haatainen Bild: Sakari Luhtala / Yle val (samhälleliga händelser),presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Yle valgalleri,Tuula Haatainen,Finlands Socialdemokratiska Parti

Talmanskommittén har diskuterat anpassningspensionerna. Den har tillsatt en tjänstemannaarbetsgrupp som som bäst reder ut hur systemet kunde förnyas och som sedan kommer med förslag.

Arbetsgruppen ska bland annat utreda om anpassningspensionerna kan ruckas på retroaktivt, alltså för personer som redan har fått den här förmånen.

- Den här frågan måste utredas av grundlagsutskottet och den ska säga hur man kan göra med dem som redan lyfter den här förmånen, säger Haatainen.

Det nuvarande systemet kan missbrukas

Vicetalman Haatainen påpekar att anpassningspensionerna i dag kan missbrukas. Det går till exempel att ha kapitalinkomster eller att driva ett företag samtidigt som en tidigare riksdagsledamot lyfter anpassningspension.

- De kan utnyttja det här systemet och det måste nu förnyas, säger Haatainen.

Haatainen räknar med att socialdemokraterna kommer att ställa sig bakom ett gemensamt gruppbeslut i den här frågan.

SFP har inte tagit ställning ännu

SFP:s gruppordförande Thomas Blomqvist är däremot mycket försiktig i det här skedet. Han vill inte uttala sig i frågan innan han har bekantat sig med tjänstemannautredningen.

- Jag vill se vad tjänstemännen har kommit fram till och sedan diskutera med andra gruppordföranden, säger han.

Han vill inte heller i det här skedet uttala sig om vilken linje SFP kommer att ha i frågan och om det möjligtvis blir splittring inom partiet.

Thomas Blomqvist (SFP) valdes till Folktingets nya ordförande den 9 maj 2015 i Borgå.
SFP:s gruppordförande Thomas Blomqvist. Thomas Blomqvist (SFP) valdes till Folktingets nya ordförande den 9 maj 2015 i Borgå. Bild: Folktinget Thomas Blomqvist,folktingets ordförande

Blomqvist ser det som naturligt med olika förmåner

Blomqvist ser det som naturligt att riksdagsledamöter som har kommit till huset före 2011 är i en annan sits än de som har invalts i riksdagen efter det.

Då riksdagen den gången fattade beslut om anpassningspensionen hade experter kommit fram till att det inte retroaktivt går att frånta tidigare riksdagsledamöter en förmån de redan har beviljats.

Blomqvist ser det inte som någonting märkvärdigt att den här frågan behandlas igen år 2018.

- Nå nu har den tagits upp och nu ska vi behandla den, säger han.

Läs mera:

Kommentar: Att slopa riksdagsledamöternas anpassningspensioner är lättare sagt än gjort

Det är inte första gången som riksdagsledamöternas anpassningspensioner är under lupp. Att ändra på systemet är ändå inte det lättaste, skriver Rikhard Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes