Hoppa till huvudinnehåll

Borgå ger unga gratis preventivmedel från och med april - personalen väntar sig rusning

närbild på färggranna p-pillerplattor
närbild på färggranna p-pillerplattor Bild: Areeya Yodplob / Alamy p-piller,preventivmedel

Borgåbor under 25 år ska få gratis preventivmedel. De unga får allt från kondomer till spiral gratis.

Från och med den 3 april 2018 får alla under 25-åringar i Borgå gratis preventivmedel. Målet är att minska på aborter, könssjukdomar och tonårsgraviditeter.

- Mer än tusen under 25-åriga Borgåbor per år kommer hit till preventivrådgivningen. Vi får se om fler unga hittar hit nu när preventivmedlen är gratis. En del unga går hos privata gynekologer, de kanske byter till preventivrådgivningen, säger servicedirektör Eliisa Roine.

Roine berättar att personalen har förberett sig på att det kan bli rusning på preventivrådgivningen när preventivmedlen blir gratis.

De unga i Borgå får alla slags preventivmedel gratis. Allt från p-piller, plåster och spiral till kondomer.

Skolhälsovården och preventivrådgivningen delar ut preventivmedlen

Det är via preventivrådgivningen och skolhälsovården som de unga får de gratis preventivmedlen.

- Unga som vill ha gratis preventivmedel kan boka tid i skol-och studerandehälsovården, eller på preventivrådgivningen. Uppföljningen sker på rådgivningen, säger Roine.

Unga som redan använder ett preventivmedel och vill byta till gratis preventivmedel kan komma till preventivrådgivningen också utan att boka tid under våren. Det gäller 3–14 april måndag till torsdag kl. 8–15, och efter det varje torsdag fram till den 31 maj kl. 8–15.

Unga som studerar i Borgå men är skrivna på annan ort får inte gratis preventivmedel, men har rätt till de kostnadsfria tjänsterna på preventivrådgivningen.