Hoppa till huvudinnehåll

IS signalerar att Selänne ersätter Harkimo i Jokerit – Hjallis ryter till: ”Helt från röven!”

Harry Harkimo och Teemu Selänne, bildcollage.
Fortsätter Hjallis Harkimo (t.v.) som Jokerits ordförande eller kliver Teemu Selänne in istället? Harry Harkimo och Teemu Selänne, bildcollage. Bild: All Over Press / Yle Hjallis Harkimo,Teemu Selänne

Teemu håller absolut inte på att tränga ut mig, säger Harry Harkimo till Iltalehti efter Ilta-Sanomats nyhet om ett planerat maktskifte i Jokerit – med Teemu Selänne som det nya ansiktet utåt.

I 27 år har Harry Harkimo basat över ishockeyklubben Jokerit. Snart kan en era inom finländsk ishockey vara över.

”Hjallis” har redan tidigare i vinter öppet konstaterat att han känner att hans jobb i Jokerit börjar vara gjort – och i dag skriver Ilta-Sanomat att ett ”omvälvande maktskifte” planeras i klubben.

Riksdagsmannen Harkimo äger 51 procent av Jokerit och fungerar som klubbens ordförande. Vid maktskiftet skulle han enligt IS åtminstone stiga åt sidan från ordförandeposten och sannolikt även sälja sin andel i klubben.

Selänne: Har ett Jokerithjärta

Jokerit har gjort stora ekonomiska förluster sedan flytten till KHL inför säsongen 2014–2015 och notan har främst betalats av Arena Events Oy, som äger 49 procent av klubben. Bakom Arena Events finns de ryska miljardärerna Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg.

– Nå… Inte har jag bestämt mig ännu. Det kan hända att jag drar mig tillbaka efter den här säsongen, men lika väl kan det ske efter följande eller därpå följande säsong, svarar Harkimo på IS fråga om han ämnar stiga åt sidan som ordförande.

Enligt IS vill de ryska bakgrundkrafterna se Teemu Selänne som nytt ansiktet utåt. Den tidigare Jokeritspelaren och NHL-legendaren medger att han diskuterat en comeback i Helsingforsklubben ända sedan 2015.

– Jag har fortfarande ett Jokerithjärta, så nog är jag intresserad av (ordförande)posten. Just nu tror jag ändå inte jag har tillräckligt mycket passion för en så krävande uppgift. Jag väntar på stunden då den äkta glöden tänds, säger Selänne.

”Om jag lämnar sker det frivilligt”

Selänne vill enligt IS källor att ett par villkor uppfylls innan han kan tänka sig att tacka ja. Dels måste Harkimo lämna klubben och dels måste den ekonomiska förlustspiralen bromsas upp.

Förhållandet mellan Harkimo och Selänne har blivit allt kyligare längs med årens lopp, skriver IS. Harkimo vill inte kommentera det påståendet, men går i Iltalehtis intervju till attack mot Ilta-Sanomats rubrik om att "Selänne är på väg att tränga ut Harkimo" (fi. Selänne syrjäyttämässä Harkimon).

– Teemu tränger absolut inte ut mig. Om jag lämnar sker det frivilligt, säger Harkimo till IL och fortsätter att han inte diskuterat frågan med Selänne.

– En sån där rubrik är helt från röven! Vad gör det där ”tränga ut” där? Ingen skulle läsa artikeln om där inte stod ”tränga ut”. Inte håller någon på att tränga ut mig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport