Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Att slopa riksdagsledamöternas anpassningspensioner är lättare sagt än gjort

kommentar, rikhard husu
kommentar, rikhard husu Bild: Yle riksdagen

När lagen om anpassningspensioner för riksdagsledamöter stiftades år 1967 var syftet knappast att ge riksdagsledamöter ett ekonomiskt ryggstöd fram till uppnådd pensionsålder.

Att man inte skrev in några begränsningar i den ursprungliga lagen har ändå gett enskilda riksdagsledamöter möjlighet att kombinera förvärvsarbete, kapitalinkomster och pensionsintäkter på ett sätt som rört upp känslor.

Många frågar sig varför staten ska betala ersättningar till ex-politiker som väl kunde försörja sig på annat sätt.

Tidigare har den allmänna indignationen emellertid inte lett till annat än feta rubriker och tillhörande insändarstormar.

Nu är situationen en annan.

Medborgarinitiativet om att slopa anpassningspensionerna innebär att riksdagen inte kan undvika debatten om anpassningspensionernas vara eller inte vara. Att många ledamöter gärna skulle låta bli att ställning saknar betydelse då frågan väl hamnat på riksdagens dagordning.

Det ska medges att frågan är knepig.

Om riksdagen väljer att hörsamma initiativtagarnas krav innebär det att man i efterhand ändrar på överenskomna spelregler. Det stavas retroaktiv rättstillämpning.

Att förkasta medborgarinitiativet är å andra sidan riskabelt rent politisk. Att reta upp väljarna inför de instundande landskaps- och riksdagsvalet är något många ledamöter lär dra sig för att göra.

Talman Paula Risikko (Saml) sade i början av februari att anpassningspensionerna, som gäller för ledamöter som blivit invalda före 2011, inte är förenliga med tidens anda och att systemet måste ändras.

Det återstår att se om en majoritet av riksdagen håller med.

Läs mera:

Ska riksdagsledamöter också i framtiden få lyfta anpassningspension? - Frågan diskuteras i dag

Riksdagen diskuterar i dag, torsdag, sina egna förmåner. Utgångspunkten är ett medborgarinitiativ med en kritisk inställning till de så kallade anpassningspensionerna.