Hoppa till huvudinnehåll

Leksaksförsäljaren Toys 'R' Us i konkurs i USA – "i Finland fortsätter butikerna som förr"

En Toys 'R' Us-butik.
I USA inleder butikskedjan en process för att stänga sina affärer. En Toys 'R' Us-butik. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN leksaksaffärer

Ett av världens största bolag inom leksaksbranschen, Toys 'R' Us, har försatts i konkurs i USA. Ett stort antal leksaksbutiker världen över hotas av stängning, men inte de som använder varumärket i Finland.

Bolaget Toys 'R' Us är svårt skuldsatt och har varken kunnat enas om några återbetalningsarrangemang eller hittat någon som vill köpa verksamheten.

I USA innebär konkursen att landets alla 885 butiker i kedjorna Toys 'R' Us och Babies 'R' Us stänger och ungefär 33 000 anställda mister sina jobb.

Vi saknar ekonomiska möjligheter att fortsätta verka i USA― VD Dave Brandon

Svårigheterna uppges bero på flera olika faktorer, som förändrat konsumentbeteende och minskande inkomster hos konsumenter. Därtill finns ett hot om stigande räntor och inflation.

- Vi saknar ekonomiska möjligheter att fortsätta verka i USA, därför inleder vi en process för att stänga butikerna, säger verkställande direktör Dave Brandon.

Verkningar i många länder

Toys 'R' Us har verksamhet på många håll i världen. Bolaget uppger att man letar efter en köpare för butikerna i Kanada och till den affären vill man koppla de 200 mest framgångsrika butikerna i USA.

I Storbritannien rapporteras att butikerna där stänger. Samma öde hotar butikerna i Frankrike, Spanien och Polen, medan man försöker sälja verksamheten i Tyskland, Österrike och Schweiz.

"Ingen förändring i Finland"

De finländska butikerna med varumärket Toys 'R' Us uppges stå opåverkade av konkursen i USA. Det beror på att de drivs av ett helt annat företag, danska Top-Toy, som bara har skaffat sig licens att använda varumärket Toys 'R' Us.

- Butikerna fortsätter som förr, de har ingen anknytning till verksamheten i USA, skriver Top-Toy på sin hemsida.

Man uppger också att man inte vill spekulera kring framtiden för själva produktnamnet.

Danska Top-Toy driver omkring 70 leksaksbutiker med varumärket Toys 'R' Us och dessutom 230 butiker med varumärket BR. Butikerna finns i Norden och Tyskland.

Källor: Reuters, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes