Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt virusfynd hos fladdermus i Norra Savolax - Evira: Kan vara en ny typ av virus

En taigafladdermus hänger från taket i en grotta
Taigafladdermusen (Myotis brandti) kallas även Brandts fladdermus. En taigafladdermus hänger från taket i en grotta Bild: imago/blickwinkel/All Over Press fladdermöss,Brandts fladdermus

Ett exceptionellt lyssavirus har upptäckts i en död fladdermus i Norra Savolax. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira kan det vara frågan om en ny typ av virus.

Ett lyssavirus som tidigare inte observerats i Finland har upptäckts hos en taigafladdermus (Myotis brandtii) som hittades död i Kotalahti i Norra Savolax sommaren 2017. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira är fyndet extraordinärt också eftersom lyssavirus aldrig tidigare konstaterats hos just taigafladdermöss.

Lyssavirus kan under exceptionella förhållanden överföras till människor och orsaka en sjukdom som påminner om rabies.

Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira är det frågan om ett virus som inte tidigare identifierats, och det döptes enligt fyndplatsen till Kotalahti-fladdermuslyssavirus.

Evira uppger att viruset inte kunde isoleras från fladdermusen, eftersom den redan befann sig i nedbrytningstillstånd. Enligt Evita skulle viruset kunna godkännas som en ny typ om man bara fick mer information om den.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes