Hoppa till huvudinnehåll

Pengarna är slut - nu skramlar Vasa skidklubb för Romar och Torsti

Andreas Romar i Sydkorea.
Andreas Romar. Andreas Romar i Sydkorea. Bild: EPA / All Over Press Andreas Romar

Det blir inga mer pengar från alpina förbundet för Andreas Romar och Samu Torsti i vår. Nu startar Vasa skidklubb ett stödprojekt så att de alpina åkarna kan fullfölja säsongen.

De alpina åkarna Andreas Romar och Samu Torsti får klara resten av säsongen utan bidrag från det alpina idrottsförbundet Ski Sport Finland.

Det här betyder att de alpina åkarna inte kan slutföra säsongen och inte heller ladda för nästa.

- Det här betyder att de skulle missa hela våren, fast de uppfyller kriterierna för att tävla i A-landslaget även nästa år. Det får inte hända, säger Mikael Nylund som är ordförande för Vasa skidklubb

Samu Torsti.
Samu Torsti. Samu Torsti. Bild: Lehtikuva Samu Torsti

Fostrarklubben Vasa skidklubben startar därför stödprojektet Olympia för att finansiera resten av säsongen för de två åkarna.

- Nu ska vi samla in pengar till vår förenings stora förebilder, säger Nylund som påpekar att Vasaåkarna utgjorde hela det finländska landslaget i OS i Pyeongchang.

Främst vänder man sig till näringslivet.

- Vi har gjort upp en lista på tänkbara donatorer, sådana företag som vill förknippas med sport. Och det ligger ett värde i att vi har toppidrottare här. Det är ändå verkligt speciellt att vi har två så duktiga åkare här i plattlandet, säger Nylund.

Målet är 20 000 euro

Ungefär 10 000 euro per man behövs, säger Nylund. Utan de pengarna är det bara att packa väskan och komma hem och då är det svårt att stå sig i den internationella konkurrensen.

- Det här är ändå en materialsport det handlar om och det måste finnas tränare och service för att kunna genomföra träningarna.

Andreas Romar.
Andreas Romar. Andreas Romar,Alpin skidsport

Hur som helst lever toppidrottare inte fett i Finland säger Nylund och alla konkurrenter håller igång säsongen in i maj.

Många viktiga tävlingar är inplanerade för Romar och Torsti. Fastän världscupen är avslutad för i år väntar både FM och Europacupen. Dessutom måste de åka in utrustningen inför nästa säsong.

Torsti slutade elva i världscupstorslalomen i Slovenien härom veckan, vilket gläder Nylund.

- Det är roligt att han fått lite lön för det fina jobb han gjort och att OS gick så pass bra. Han kan åka lika bra som de allra bästa, det har bara inte riktigt lossnat ännu.

- Andreas (Romar) söker ännu storformen och jobbar verkligen hårt.

Nylund säger att de båda åkarna nu borde få koncentrera sig på sin träning. Inte oroa sig över ekonomin.

- Det är otroligt viktigt att de skulle veta att de kan satsa ordentligt som planerat, säger Mikael Nylund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten