Hoppa till huvudinnehåll

Pizzeria bombas med rasistiska textmeddelanden - trakasserierna har pågått i ett år

Bildmontage, pizza och textmeddelanden.
Bildmontage, pizza och textmeddelanden. Montage

Malmin Kebab Pizzeria i Port Arthur i Åbo har fått nog. Efter att ha fått motta en lång rad rasistiska meddelanden och falska beställningar har företaget nu berättat om situationen på sociala medier i hopp om att få slut på trakasserierna.

I ett inlägg på Facebook berättar personalen att man ofta får rasistiska meddelanden som förstör hela arbetsdagen. Meddelandena har gått ut på att skymfa personalen och deras antagna ursprung, anklaga dem för brottslighet, och beordra dem att "återvända dit de kommit ifrån". Personalen anklagas för att vara terrorister, avsändarna har också skickat rasistiska vitser.

Företagare Ghazi Azizi berättar för Yle Åboland att det hela pågått i nästan ett år.

Falska beställningar

Meddelandena har skickats från ett antal olika nummer. Förutom textmeddelanden har pizzerian också fått stora beställningar till falska adresser där ingen väntar med betalning.

I personalens inlägg på Facebook skriver de "ja, vi är invandrare och av annan färg, men vi är också människor som gör vårt jobb på bästa sätt för att kunderna ska vara nöjda. Också vi betalar skatt och sysselsätter oss själva och våra anställda".

Rasistiska meddelanden gör att det känns tungt: "Själv gör jag varje dag 12 timmar långa, tunga arbetsdagar. Efter sådant här beteende känns det ännu tyngre att jobba".

Stor spridning på Facebook

Inlägget har delats över 1200 gånger. Flera tusen har reagerat, och kommentarerna är efter några dagar flera hundra till antalet.

De allra flesta som kommenterat inlägget är upprörda över vad pizzerians personal fått stå ut med och uttrycker sitt stöd för företaget.

Azizi säger att han är överraskad av all positiv respons. Pizzerian får nu meddelanden av mängder av personer som uttrycker sina sympatier och uppmuntrar personalen att kämpa vidare.

Efter inlägget på Facebook har textmeddelandena upphört för stunden. Azizi hoppas det håller i sig och kommer att göra en polisanmälan.