Hoppa till huvudinnehåll

Rikhard Husu Svenska Yles nya Europakorrespondent

Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle.
Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle. Bild: Yle rikhard husu

Svenska Yle har utsett Rikhard Husu till ny Europakorrespondent.

Rikhard Husu är utbildad journalist från Helsingfors universitet och har arbetat med nyhets- och samhällsjournalistik på Yle sedan 2002, bland annat som producent och programledare för Obs debatt och Slaget efter tolv. För tillfället arbetar Rikhard Husu som projektledare för samhällsredaktionens ekonomi- och politikgrupp inom Svenska Yle.

“Rikhard Husu har ett brett kunnande och lång erfarenhet av att jobba med samhällsfrågor som tangerar den europeiska utvecklingen. Det i kombination med en dokumenterad förmåga att analysera och förklara också komplicerade helheter på ett begripligt sätt, såväl i radio och tv som på webben, gjorde att valet föll på Husu”, säger innehållschef Kerstin Häggblom.

“De närmaste åren kommer på många sätt att bli avgörande för Europa”, säger Rikhard Husu. “Förhandlingarna om Brexit väcker frågor om framtiden för det europeiska samarbetet. Kommer EU att gå stärkt ur krisen och hurdan blir ansvarsfördelningen mellan de återstående medlemsländerna? Migrationspolitiken är ett annat området där den europeiska samhörigheten sätts på prov. Går det att finna en gemensam europeisk linje i flyktingfrågan som beaktar de mänskliga rättigheterna?”

Som Europakorrespondent ingår Husu i Yles EU-nätverk och rapporterar i alla Svenska Yles medier om EU-frågor och utvecklingen i de olika medlemsländerna.

“Vi ska inte heller glömma Finlands period som EU:s ordförandeland som infaller om drygt ett år. Det ska bli intressant att se hur agendan kommer att utformas under Finlands ordförandeperiod”, tillägger Husu.

Rikhard Husu inleder sitt jobb i september. Han efterträder Daniel Olin som varit stationerad i Bryssel sedan januari 2015.

 • Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel

  Vasas studerande i sämre situation än i andra.

  Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel åt alla ungdomar under 25 år. De anser att de studerande i Vasa är i ett sämre läge än tillexempel studeranden i övriga Österbotten.

 • Ett detektivjobb att upptäcka mobbning

  Sjundeålärare säger att barnen kan känna skam och rädsla.

  Skam och rädsla. Det finns många faktorer som gör att barn inte vill berätta om mobbning för sin lärare. I Sjundeå svenska skola använder lärarna alla sina sinnen för att upptäcka signalerna.

 • Teemu Pukki i målstim – nätade igen för Norwich

  Också Marcus Forss gjorde mål i engelska ligacupen.

  Saldot imponerar. Teemu Pukki har på tre matcher stått för två mål och en assist i Norwich. Finländaren gjorde ett succéinhopp för sin nya klubb då man besegrade Stevenage i den engelska ligacupen.

Läs också

Pressmeddelanden

På den här sidan samlas alla aktuella meddelanden från Yle.

Nyligen publicerat - Bolaget