Hoppa till huvudinnehåll

Ryggsjuk Markkanen missar ännu en match: ”Han måste bli starkare”

Lauri Markkanen dunkar.
Lauri Markkanen är irriterade på att inte kunna spela. Lauri Markkanen dunkar. Bild: EPA-EFE / Erik S. Lesser Lauri Markkanen,basketboll,NBA

Lauri Markkanen lider igen av ryggbesvär och kommer inte att spela i Chicagos följande match. Lagets tränare är inte orolig men säger att Markkanen måste jobba på sin fysik.

Markkanen var inte med i förlustmatchen mot Los Angeles Clippers igår och han kommer att vara ur spel också då Chicago möter Memphis imorgon.

Orsaken är Markkanens rygg som har ställt till det även tidigare under säsongen. Efter sommarens EM stod finländaren över några NBA-träningsmatcher och i grundserien har han också tvingats hålla några vilopauser.

Chicagos chefstränare Fred Hoiberg tror ändå inte att ryggen kommer att bli en bestående plåga för Markkanen.

– Det handlar om en muskelskada, det är inte strukturellt, menar Hoiberg enligt Chicago Tribune.

”Ganska irriterande”

Markkanen misstänker själv att smärtorna beror på att hans kropp inte är van med den stora belastningen som den har utsatts för under nykomlingssäsongen i NBA.

– Det här är ganska irriterande. Det handlar antagligen om jag inte tidigare spelat så många matcher, det här är något som jag måste bli van att göra. Största delen av tiden känns allt bra men ibland slår smärtan till, vasst, berättar Markkanen.

För att undvika ryggproblem under kommande säsonger gäller det att förstärka kroppen under sommaren. Coach Hoiberg tror inte att det här kommer att bli ett problem för Markkanen.

– Han måste så klart få mer styrka, det är vad han måste jobba mest med mellan säsongerna. Men han har en fantastisk kropp så jag tror att det blir lätt för honom att få mer muskelmassa. Mest handlar det om att förstärka delarna som stöder ryggen.

– Förhoppningsvis kommer det här inte att vara ett problem nästa säsong, säger Hoiberg.

Markkanen gjorde sin NBA-debut den 20 oktober och har under de fem senaste månaderna spelat 60 matcher i den nordamerikanska proffsligan. I dessa matcher har han snittat 30 minuter och 15 poäng per match.

Läs också