Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsrådet behöver mer pengar för remmararbetet

Skärgårdsrådets ordförande Johan Asplund och remmarpråmen
Skärgårdsrådets ordförande Johan Asplund och remmarpråmen Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,fairway,Larsmo,remmare,skärgårdsrådet

Snart är det dags igen, Skärgårdsrådet får kolla remmarläget mellan Nykarlebygränsen och Lochteå. Tusen remmare skall undersökas, många måste ersättas och allt kostar.

Föreningen skärgårdsrådet sköter remningen med talkokrafter men de kommunala bidragen är det sämre med, föreningen har anhållit om 26 000 euro i år av sex kommuner. Drygt hälften av den summan brukar kommunerna ge.

Många tror att remningen sköts av kommunerna

Många båtägare tror att det är kommunerna runt Larsmosjön och längs kustområdet från Lochteå till Nykarleby som ser till att det finns remmare på plats så att båtägarna inte åker på grund i onödan.

Så är det inte det, det arbetet sköts med talkokrafter av 15-20 entusiaster i Skärgårdsrådet som skaffar medel till remmarna och till att muddra trånga farleder.

- Somliga tror att det hör till kommunerna att sätta ut remmarna men det gör inte, säger Kenneth Bäckström som är viceordförande i Skärgårdsrådet.

- Vi har cirka 1000 remmare att gå igenom, vissa öppna havsområden i Larsmo och Karleby är mest utsatta och remmarna måste granskas och sättas på plats eller bytas ut ifall de flyttat på sig under vintern.

Severi Lahti från Tuuri muddrar jobbarsundet
Severi Lahti från Tuuri muddrar jobbarsundet Bild: YLE/Patrik Enlund severi lahti

Föreningen Skärgårdsrådet har många understödande medlemmar och utan ett stort stöd från några företag skulle verksamheten inte gå runt.

Karleby och Larsmo ger mest av kommunerna

Det är Karleby och Larsmo av kommunerna inom Skärgårdsrådets område som ger de största bidragen. I år har föreningen anhållit om sammanlagt 26 000 euro av Karleby, Larsmo, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

I Kronoby behandlades frågan på onsdagkväll i tekniska och miljönämnden och resultatet blev 1000 euro av de 3000 som föreningen anhållit om.

- Det är klart att det skulle bli dyrt om kommunen skulle sköta det men ingen i nämnden ville höja summan och det gick enligt beredning, säger nämndens viceordförande Anders Ljungberg som själv har sommarstuga i Larsmo skärgård.

- I dessa tider när allt kostar blev det så här.