Hoppa till huvudinnehåll

Ansökan om böneutrop en dag i veckan väcker debatt i Sverige

Moske
Arkivbild. Minareten på bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra. Moske moskéer

Debatten om böneutrop i svenska städer har blossat upp efter att muslimer i Växjö har ansökt om att få hålla böneutrop en dag i veckan.

Den muslimska församlingen har ansökt om att få ha ett tre minuter långt böneutrop på fredagar, rapporterar Sveriges Radio.

Liberalernas nya talesperson i integrationsfrågor, Gulan Avci, är mycket skeptisk till böneutrop i Sverige, och påpekar att böneutrop är en förkunnelse av religion, och att man måste tänka på omgivningen.

Förespråkarna jämför med kyrkklockor

Religionsfrihet innebär att människor fritt ska få missionera och aktivt sprida sitt budskap.

Begreppet religionsfrihet har använts i debatten, och förespråkarna anser att om kyrkan får ringa in till gudstjänst så borde också en moské få ha böneutrop.

Gulan Avci ifrågasätter jämförelsen, och påpekar att kyrkklockor ringer för människor som vill komma till en gudstjänst. Böneutrop å sin sida innebär början på en förkunnelsen av en religion, och alla människor kan höra suran som läses upp.

Också Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor påpekar att böneutropen proklamerar religionens andliga makt över ett bostadsområde till skillnad från ringande kyrkklockor som snarare markerar svenska högtider och är en del av det svenska kulturarvet.

Frågan är så viktig att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, anser Ebba Busch Thor.

Ett böneutrop är omöjligt att värja sig ifrån― Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor

Ebba Busch Thor påpekar att det är klart att det ska vara möjligt att knacka på hos en människa för att föra fram ett budskap. Men var och en bestämmer vem den vill släppa in i sitt hem.

- Ett böneutrop är det däremot omöjligt att värja sig ifrån.

Enligt Busch Thor vore det rätt att muslimer anpassar sig till sin omgivning, och att islam anpassas till landet i fråga.

SD vill ha folkomröstning om böneutrop

Sverigedemokraterna Växjö och Ungsvenskarna SDU Kronoberg är emot böneutrop.

De har skrivit på sin hemsida att de vill ha en folkomröstning om böneutrop i Växjö, och har startat en namninsamling i hopp om att det kan ordnas en folkomröstning om böneutrop i Växjö.

(Källa: Sveriges Radio)