Hoppa till huvudinnehåll

"Arrogant, girig, hämndlysten" - svenska tidningar skräder inte orden efter Nordeas beslut om Finlandsflytt

Björn Wahlroos och Casper von Koskull fotograferade vid en presskonferens.
Svenska ledarskribenter är inte nådiga i bedömningar om Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos och koncernchef Casper von Koskull. Björn Wahlroos och Casper von Koskull fotograferade vid en presskonferens. Bild: Lehtikuva Björn Wahlroos,Casper von Koskull

Tidningar i Sverige riktar kritik mot Nordeas ledning efter beslutet att byta hemland till Finland. Nordeas ledning beskylls för att vara arrogant och för att ha avgjort saken med politiska motiv.

Nordeas bolagsstämma beslöt i torsdags med klar majoritet att huvudkontoret för Nordens största bank flyttar från Stockholm till Helsingfors.

Aftonbladet: "Sällsynt arrogant"

Kvällstidingen Aftonbladet är öppet bitter mot flytten. Rubriken för ledartexten lyder: "Arroganta bankdirektörer får gärna flytta utomlands".

Enligt Aftonbladet är det inte fråga om något vanligt affärsbeslut, utan det har från början handlat om politik.

- Finland får ansvar för en bank med skamfilat rykte och en sällsynt arrogant ledning. Sverige slipper det. Ärligt talat är det kanske inte så mycket att beklaga, skriver Aftonbladet på ledarplats.

Expressen: "Inga skäl att fira"

Den andra svenska kvällstidningen Expressen är inne på samma linje och skriver att det inte inte finns några skäl att fira att Stockholmsbörsens största bolag lämnar landet, men att det inte heller är en katastrof.

- De finansiella riskerna blir mindre för svenska staten, eftersom eventuellt framtida bankstöd till Nordea inte belastar svenska skattebetalare, skriver Expressen. Tidingen tillägger ändå att det är illa om fler stora företag flyttar bort.

Östra Småland: "Ingen ödmjukhet"

Tidningen Östra Småland bedömer att frågan om att flytta har blivit en prestigefråga för styrelseordförande Björn Wahlroos och koncernchef Casper von Koskull. Först var bankavgifterna orsak till att man ville flytta, men när regeringen ändrade planerna på avgifter, bytte Nordea retorik och uppgav att man vill gå med i EU:s bankunion.

- Man lär få leva länge med bilden av att vara både girig och hämndlysten, skriver tidningen och noterar att bankledningen inte har visat någon ödmjukhet inför den senaste tidens uppgifter om bankens inblandning i penningtvätt och skumraskaffärer.

- Snarare har ordförande Wahlroos från sin plats i sandlådan förklarat att 80 procent av mänskligheten är finansiella idioter, påminner Östra Småland.

Dagens Industri: Sverige för oförutsägbart

Ekonomitidningen Dagens Industri skriver för sin del att det inte är självklart att Stockholm är Nordens finanscentrum. Enligt tidningen stärkte fjolårets utspel om att öka beskattningen av finanssektorn
storägarnas syn på Sverige som en oförutsägbar verksamhetsmiljö.

Dagens Industri anser att Sverige borde skapa stabilitet genom att ansluta sig till euron och gå med i EU:s bankunion.

- Nordeas val föll på Finland eftersom det är det enda nordiska landet som är med i bankunionen, argumenterar tidningen.

Artikeln bygger på ledartexter enligt ett urval från nyhetsbyrån STT.