Hoppa till huvudinnehåll

Beväring vid Nylands brigad hotade ta livet av andra beväringar på läger i Hangö - dömdes till fängelse

Arméskor
Arméskor Bild: Yle beväringar,reservister

En beväring vid Nylands brigad har dömts till villkorligt fängelse efter att ha hotat andra beväringar med yxa, kniv och pistol. Dessutom har den dömde mannen slagit sin förman i magen med ett stormgevär.

I november 2016 placerade tre beväringar ut ett maskeringsnät på ett tält. En av beväringarna blev då frustrerad och börjar hugga i ett träd med en yxa samtidigt som han hotade de två beväringarna.

Därefter fortsatte den dömde 20-åringen att hota de två beväringarna med både pistol och kniv. Beväringarna upplevde situationen som hotfull då mannen sade att han skulle ta livet av dem med sin kniv.

En av de två beväringarna var hans förman.

Använde gevärkolv som vapen

Följande dag slog mannen stormgevärets kolv i magen på förmannen. Därefter hotade han även att skjuta förmannen och andra beväringar då frukosten var försenad.

Mannen sade i förhören att han var hungrig och trött. Han erkände även att han i det stora hela hade handlat i enlighet med det som beväringar vittnat om.

Den åtalade dömdes i Västra Nylands tingsrätt till villkorligt fängelse i 60 dagar. Han fälldes på alla fem åtalspunkter: två fall av olaga hot, våldsamt motstånd mot förman, misshandel och tjänstgöringsbrott.

Den åtalades livssituation och mående har beaktats vid straffmätningen och fungerat som förmildrande omständigheter.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland