Hoppa till huvudinnehåll

De osannolika motgångarna fortsatte för Sini Pyy i Paralympics: ”Gjorde en Stadlober”

Sini Pyy i farten.
Sini Pyy i farten under Paralympics. Sini Pyy i farten. Bild: Thomas Lovelock / EPA-EFE / All Over Press Sini Pyy

Skidskytten Sini Pyys Paralympics har inte gått som på Strömsö. På öppningsdistansen sa bindningen upp kontraktet direkt och i dagens tävling åkte hon fel. Förstår inte hur det kan gå så, säger Pyy till Yle.

Det blev en 14:e plats för Sini Pyy på 12,5 kilometer i Pyeongchang på fredagen. Marginalen upp till täten var ändå enorm: 16.54,7.

Orsaken? Skidskytten åkte vilse i den sydkoreanska terrängen.

– Vi gjorde som Stadlober på tremilen i OS med två andra åkare, berättar Pyy för Yle Urheilu efter tävlingen och syftar på österrikiskan som åkte fel några veckor innan.

– Jag insåg relativt snabbt att vi åkt fel. Jag såg när det hände i OS och förstod inte hur det är möjligt att stå för en sådan miss, vi kan ju de här banorna. Men det kan tydligen hända åt vem som helst, tillägger hon.

Missen skedde redan under de första kilometrarna, och yrseln fick Pyy att tappa koncentrationen. På vallen blev det till slut sju straffminuter.

"Allt har gått snett"

Resultatet blev alltså en näst sista plats för Pyy. En besvikelse, inte minst för att Pyy också föll offer för en otursam sekvens redan i den inledande tävlingen – där bindningen sa upp kontraktet direkt och finländaren tvingades avbryta.

– Allt har gått snett. Jag kan inte förklara det. Man måste bara skratta, säger Pyy och skakar på huvudet.

– Den här gången kan jag inte skylla ifrån mig. Två tävlingar återstår och nu vet jag åtminstone hur banan ser ut, tillägger hon.

Artikeln baserar sig på Suomalaishiihtäjä teki paralympialaisissa stadloberit ja hiihti harhaan – "Katsoin olympiakisoja ja ajattelin, ettei noin voi käydä kenellekään" skriven av Kristiina Kekäläinen.

Läs också