Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska affärsmannen Glusjkovs död i London utreds nu som mord

Nikolaj Glusjkov
Nikolaj Glusjkov Nikolaj Glusjkov Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,Nikolai Glushkov

Den ryska affärsmannen och Putin-kritikern Nikolaj Glusjkov hittades död i sitt hem i London i måndags, och nu utreder brittisk antiterrorpolis fallet som mord, uppger BBC.

Glusjkov, som levde i exil i London, hittades död under mystiska omständigheter. Utredningar har visat att han dog av "ett hårt tryck mot nacken".

I det här skedet finns det ändå inga bevis som skulle peka på något samband med förgiftningen av dubbelagenten Sergej Skripal, säger polisen enligt BBC.

Glusjkov var i Ryssland direktör för det statliga flygbolaget Aeroflot. Han dömdes i Ryssland till fängelse för penningtvätt och bedrägeri. År 2010 beviljades han politisk asyl i Storbritannien där han blev en stark Putin-kritiker.

Andra mystiska fall

Nikolaj Glusjkov hade nära kopplingar till oligarken och politikern Boris Berezovskij, och arbetade på hans bilföretag.

Berezovskij hade till en början goda relationer med president Vladimir Putin men blev med tiden en stark Putin-kritiker. Berezovskij kom till Storbritannien 1999, och fick politisk asyl där. Han hittades död i sitt hem 2013, och det uppgavs att han tagit sitt liv.

Efter Berezovskijs död kritiserade Glusjkov öppet bedömningen att han hade dött för egen hand, och han noterade att många ryssar i exil har dött utomlands, och speciellt i Storbritannien.

Boris Berezovskij
Boris Berezovskij dog 2013, i vad som antas vara självmord. Det trodde Nikolaj Glusjkov aldrig på. Boris Berezovskij Bild: EPA / KAREL PRINSLOO Boris Berezovskij,berezovskij

Brittiska myndigheter har nu på nytt inlett utredningar kring det dödsfallet.

Nikolaj Glusjkov hade också kopplingar till den avhoppade ryska agenten Aleksandr Litvinenko som giftmördades i England 2006. Litvinenko förgiftades av radioaktivt polonium.

(BBC, AP, AFP)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes