Hoppa till huvudinnehåll

Första motorn i användning på motorlaboratoriet i Vasa

Platsen där SmartGrid-huset på Brändö ska stå.
Energilaboratoriet på Brändö. Platsen där SmartGrid-huset på Brändö ska stå. Bild: Yle/Filip Stén Brändö, Vasa,Vasa,energilaboratoriet på brändö

Nu har motorlaboratoriet på Brändö i Vasa kört igång verksamheten. Motorn från Wärtsilä är en del av ett internationellt projekt med målet att minska utsläppen.

Motorn i fråga är en 4L20-dieselmotor, som används i fartyg och i kraftverk.

Motorn är en del av det internationella Hercules 2-projektet. Projektets mål är bland annat att utveckla motorns bränsleflexibilitet och att dra ner på utsläppen.

- Vi ska installera ett nytt styrsystem med vilket vi kan styra motorn betydligt bättre än i nuläget, säger Seppo Niemi, professor i energiteknik på Vasa universitet.

Motorlaboratoriet stöds av ett bränslelaboratorium. Projektet har en EU-finansiering på totalt 16,8 miljoner euro.

Laboratorieingenjörerna Sonja Heikkilä och Olav Nilsson samt projektforskare Antti Niemi på energilaboratoriet på Brändö i Vasa.
Laboratorieingenjörerna Sonja Heikkilä och Olav Nilsson samt projektforskare Antti Niemi på energilaboratoriet på Brändö i Vasa. Laboratorieingenjörerna Sonja Heikkilä och Olav Nilsson samt projektforskare Antti Niemi på energilaboratoriet på Brändö i Vasa. Bild: Riikka Kalmi motorer,laboratorier,antti niemi

Planeringen av energilaboratoriet/motorlaboratoriet inleddes redan år 2013. En tid stred Vasa stad med båtföretagaren på området.

Under 2015 kom det slutliga beskedet att energilaboratoriet blir av. Under byggnadsskedet kom anklagelser om brister i säkerheten.

Nu har alltså verksamheten kört igång och under detta år hoppas man på att få ännu en mindre motor till laboratoriet. Under nästa år hoppas man på ytterligare en stor motor.