Hoppa till huvudinnehåll

"Håll käften" - ordkriget mellan Ryssland och Storbritannien trappas upp efter mordförsök

På fredagen bevakade polisen den italienska restaurang där Sergej Skripal och hans dotter åt på söndagen.
Mordförsöket på den förre ryske dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter i en restaurang i Salisbury har lett till en diplomatisk konflikt och upptrappat ordkrig mellan Ryssland och Storbritannien På fredagen bevakade polisen den italienska restaurang där Sergej Skripal och hans dotter åt på söndagen. Bild: EPA-EFE/GERRY PENNY Sergei Skripal

Ryssland hotar Storbritannien med motåtgärder efter att britterna utvisade 23 ryska diplomater efter mordförsöket på den förre ryske dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter.

Det ryska utrikesministeriet hotar att vedergälla genom att utvisa brittiska diplomater, samtidigt som ordkriget mellan länderna trappas upp ytterligare.

Utrikesminister Sergei Lavrov avfärdade idag britternas kritik då han sade att Ryssland inte längre lyssnar på brittiska klagomål om förgiftningsförsöket i den sydengelska staden Salisbury.

- Vi kommer självklart att utvisa brittiska diplomater, sade Lavrov under ett besök i Kazakstan.

Han kritiserar också den brittiska försvarsministern Gavin Williamson som har bett Ryssland att försvinna och hålla käften.

Lavrov svarade på fredagen med att antyda att Williamson är obildad.

- Kanske han vill gå till historien med högljudda uttalanden. Vad vet jag, kanske han saknar bildning, konstaterade Lavrov som har gett flera sarkastiska uttalanden om konflikten i likhet med president Vladimir Putin och andra ryska diplomater.

Självklart kommer vi att utvisa brittiska diplomater, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov
Självklart kommer vi att utvisa brittiska diplomater, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Självklart kommer vi att utvisa brittiska diplomater, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV Ryssland,Sergej Lavrov

Ambassadören till attack

Alexander Jakovenko, Rysslands ambassadör i Storbritannien, klagar för sin del över att britternas beslut att utvisa ryska diplomater kommer att drabba den ryska ambassadens arbete.

- Utvisningen drabbar 40 procent av diplomaterna vid den ryska beskickningen i London och det försvårar ambassadens arbete betydligt, enligt Jakovenko som intervjuades i rysk tv.

Ambassadören säger att Ryssland kommer att utsätta Storbritannien för "maximalt tryck" som han uttryckte det.

Jakovenko hävdade också att britterna är allt mer aggressiva mot Ryssland för att leda allmänhetens uppmärksamhet bort från de svåra brexit-förhandlingarna med EU.

23 utvisade ryska diplomater väntas lämna London i början av nästa vecka, vilket drabbar den ryska ambassadens verksamhet betydligt
23 utvisade ryska diplomater väntas lämna London i början av nästa vecka, vilket drabbar den ryska ambassadens verksamhet betydligt 23 utvisade ryska diplomater väntas lämna London i början av nästa vecka, vilket drabbar den ryska ambassadens verksamhet betydligt Bild: EPA/WILL OLIVER Storbritannien,Ryssland

Britterna överväger utökade sanktioner

Ryssland har bestämt avvisat alla anklagelser om att landet hade något att göra med mordförsöket på Skripal och hans dotter som vårdas på sjukhus efter att ha förgiftats med ett sällsynt nervgift som utvecklades i Ryssland.

Alexander Shulgin som representerar Ryssland vid OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen hävdar att även Storbritannien och USA har nervgiftet novichok i sina lager.

Storbritannien, USA och ledande länder i EU har enhälligt anklagat Ryssland för den första nervgiftattacken i Europa sedan andra världskriget.

Den konservativa brittiska regeringen lär också överväga andra mer konkreta sanktioner mot ryska oligarker och miljardärer som har fastigheter och andra tillgångar i Storbritannien.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn varnar ändå regeringen för att överreagera och manar till återhållsamhet för att tvisten inte skall leda till ett nytt "kallt krig."

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn
Labourledaren Jeremy Corbyn varnar regeringen för att inleda ett nytt "kallt krig" med Ryssland , trots kritik från en del partivänner Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn Bild: AFP / Lehtikuva Jeremy Corbyn,Labour,Storbritannien

Ryska hotelser även mot USA

Ryssland hotar också med motåtgärder mot USA, som på onsdagen införde en del urvattnade sanktioner mot Ryssland.

- Vi har från första början använt principen om paritet på listan över personer som utsätts för sanktioner. Så vi kommer att tillföra fler amerikaner på vår "svarta lista", säger den biträdande utrikesminister Sergei Rjabkov.

Det amerikanska finansministeriet beslöt att införa inreseförbud för 19 ryska medborgare samtidigt som man fryser deras tillgångar i landet.

Ministeriet införde också sanktioner mot fem ryska institutioner och företag, men sanktionerna mot individer och institutioner tros inte ha någon större effekt. Detta särskilt som de nya sanktionerna bara är en urvattnad version av sanktionslagar som kongressen antog redan i fjol, med överväldigande majoritet.

Donald Trump har fram till nu vägrat att följa kongressens sanktionslagar mot Ryssland, något som den republikanska majoriteten i senaten och representanthuset verkade strunta i trots att det var republikanerna som utformade sanktionslagarna.

Källor: Reuters, AFP, Guardian, Washington Post.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes