Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Tanner är Årets kock 2018

Årets kock 2018 Kalle Tanner
Årets kock 2018 Kalle Tanner kockar,matlagning,Årets kock 2018

Tanner arbetar på Villa Störsvik i Sjundeå och deltog för första gången i tävlingen. Noora Sipilä blev vald till Årets servitör.

Tävlingen hölls i samband med Gastromässan i Helsingfors 14-16.3. Årets kock valdes nu för 23. gången. Sedan 2013 har det tävlats om vem som är Årets servitör.

Speciellt titeln Årets kock är mycket eftertraktad och öppnar dörrar och ger stora möjligheter att komma framåt i branschen.

Vinnarna fick båda ett stipendium värt 10 000 euro var.

Hur tävlar man i matlagning?

De tävlande kockarna har före tävlingen övat i flera månader med sekundklockan bredvid sig. Konsistensen på tävlingsrätten ska vara perfekt, smaken ska vara himmelsk, råvarorna ska tillagas på ett kreativt rätt och portionen ska vara vacker.

Svenska Yle var på plats tidigt på torsdag morgon då det var dags för de första semifinalerna i tävlingarna Årets kock och Årets servitör.

Kockarna jobbade i par med servitörerna. Dessutom hade kockarna varsin hjälpreda, en kockstuderande från restaurangskolan Perho.

Semifinalisterna hade fejat på i köket sedan kl 6 på morgonen och strax före kl 9 var det dags att lyfta upp de första tävlingsportionerna.

en av tävlingsdeltagarna i Årets kock 2018
En av tävlingsdeltagarna gör sista finishen på första rätten en av tävlingsdeltagarna i Årets kock 2018 Bild: Camilla Kivivuori/Yle kockar,matlagning,Årets kock 2018

En del kan man öva på långt före tävlingen

Den första portionen var en amuse - en typ av mindre aptitretare som ofta serveras på mer exklusiva restauranger innan den verkliga förrätten kommer in på bordet.

Där var de obligatoriska ingredienserna hummer och Prosecco. Den här uppgiften fick tävlingsdeltagarna veta om föregående kväll.

kocktävlingen 2018 i Helsingfors
Man kunde tro att pulsen är ännu högre för dem som tävlar kocktävlingen 2018 i Helsingfors Bild: Camilla Kivivuori/Yle kockar,tävlingar

Huvudrätten hade deltagarna fått fila på i flera månader och där var temat Kasvikset edellä, med andra ord en maträtt som skulle innehålla något kött men tyngdpunkten skulle vara på grönsakerna.

En eftertraktad titel

Speciellt kocktiteln är prestigefylld och eftertraktad bland branschfolket och det är inte ovanligt att man återvänder till tävlingen flera gånger även om man kommit på fin andra plats.

Tävlingen är utan tvivel en språngbräda för att komma upp eller ytterligare etablera sig i restaurangbranschen. Så gott som alla som vunnit tävlingen har synats mycket i offentligheten efter segern.

Bland oss finlandssvenskar har vi sett Michael Björklund figurera i många sammanhang. Han vann tävlingen 1997.

Årets kockar

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman

Juryn smakar, doftar och petar

Att ranka maträtter kan låta som en omöjlig uppgift för en vanlig matkonsument, men för dem som sitter i den här tävlingens jury är det klart och tydligt.

juryn i tävlingen Årets kock 2018 utvärderar maten
Juryn utvärderar maten juryn i tävlingen Årets kock 2018 utvärderar maten Bild: Camilla Kivivuori/Yle kockar,tävlingar,tävlingsjury

Mattias Åhman tog hem segern ifjol och satt i år i juryn.

- Vi försöker hitta en balans i rätten då man smakar, ser om det finns någon helhetsidé. Vi bedömer också syran, sältan och hur man tillrätt råvaran.

Årets kock 2017 Mattias Åhman
Årets kock 2017 Årets kock 2017 Mattias Åhman Bild: Camilla Kivivuori/Yle Årets kock,kockar,Mattias Åhman,årets kock

I samma veva tävlades också om titeln Årets servitör. Den tävlingen har bara sex år på nacken.

Till tävlingsuppgifterna hörde allt från att laga välkomstdrinkarna och välja dryckerna genom hela måltiden, dekantera vin till att servera maten och berätta om den.

- Vi ser noga på hur serviceinritkad man är som servitör, berättar Ronny Malmberg som satt i juryn.

Han har flera års erfarenhet inom servitrösyrket och blev ifjol korad till Årets servitör.

Årets kock 2018-tävling
Årets kock 2018-tävling Bild: Camilla Kivivuori/Yle Årets kock,tävlingar,kockar,Årets kock 2018