Hoppa till huvudinnehåll

Kanerva accepterar Sergeis beslut – väntar på Romans besked

Markku Kanerva.
Markku Kanerva. Markku Kanerva. Bild: EPA Markku Kanerva

Han har gjort det här beslutet och vi går vidare säger Finlands förbundskapten Markku Kanerva angående Sergei Eremenkos val att representera Ryssland i framtiden. Snart ska det också komma ett besked om Roman Eremenko återvänder till landslaget då han avtjänat sin avstängning.

I dag kom beskedet att Sergei Eremenko väljer att nobba spel i de finländska landslagen och istället satsa på att representera Ryssland.

Det betyder bland annat att han inte kommer att spela i sommarens U19-EM som arrangeras på hemmaplan i Vasa och Seinäjoki.

– Människor har själv rätten att välja. Sergei har dubbelt medborgarskap och det ger honom den här möjligheten. Om han vill göra det här så önskar jag honom lycka till, säger U19-landslagets nytillträdda förbundskapten Juha Malinen till Yle.

Sergei Eremenko ska slå en frispark.
Sergei Eremenko har spelat 32 ungdomslandskamper för Finland. Sergei Eremenko ska slå en frispark. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Sergei Eremenko

Sergei Eremenko har spelat 32 landskamper för Finland på ungdomsnivå men kommer alltså inte att följa i bröderna Alexejs och Romans fotspår till A-landslaget.

A-landslagets förbundskapten Markku Kanerva är inne på samma linje som kollegan Malinen.

– Sergei har rätten och möjlighet att göra det här beslutet. Man ska komma ihåg att han fortfarande är ung och tiden får utvisa hurudan spelare han blir.

– Det här är något som vi måste leva med. Han har gjort det här beslutet och vi går vidare, säger Kanerva.

Roman Eremenko.
Roman Eremenkos avstängning tar slut i början av oktober. Roman Eremenko. Bild: All Over Press Roman Eremenko

Sergeis bror Roman avtjänar fortfarande sin avstängning för kokainbruk. Avstängningen tar slut i början av oktober och då är han fri att spela igen.

Kanerva säger att man inom kort kommer att få besked om mittfältsmotorn är villig att dra på sig den finländska landslagströjan igen.

– Jag har varit i kontakt med Roman via hans pappa Alexej och kommer också snart att prata direkt med honom. Hans fokus ligger i första hand på att hitta en ny klubb.

– Vi får se hur allt står till då avstängningen tar slut och i vilken form han är. Den stora frågan är om han vill fortsätta i landslaget och det får vi säkert klarhet i inom kort, säger Kanerva.

Läs mera:

Koivukangas: Sergei Eremenkos beslut ligger helt i linje med hans ambitionsnivå

Nyheten om att fotbollsspelaren Sergei Eremenko väljer att göra en satsning på en landslagsframtid inom Rysslands må ha kommit som en chock för många, men beslutet ligger helt i linje med hans ambitionsnivå, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.

Läs mera:

Sergei Eremenko nobbar finska landslaget – väljer att representera Ryssland i fortsättningen

Jakobstadstalangen Sergei Eremenko kommer inte längre att representera Finland i landslagssammanhang, meddelar U19-landslagstränaren Juha Malinen. Istället kommer Eremenko att spela för Ryssland.

Läs också