Hoppa till huvudinnehåll

Medalj nummer två för Matti Suur-Hamari – fixade brons med sista åket i banked slalom

Ett guld och ett brons. Där Matti Suur-Hamaris saldo från Paralympics anno 2018. Med sitt sista åk stod finländaren för en rejäl förbättring i banked slalom – och knep brons bakom en överlägsen japan och den stora förebilden.

Suur-Hamari låg fyra efter två av totalt tre åk i SB-LL2-klassen och med sitt sista försök förbättrade guldmedaljören i snowboardcross sin tid med över en tiondelssekund. Suur-Hamari låg då tvåa, men fick till slut se sig besegrad av Evan Strong.

– Banan var lite trevig och man var tvungen att jobba extra mycket i kurvorna. Ännu i morse trodde jag inte själv på mina chanser, säger Suur-Hamari till Yle efter medaljen.

– Tränaren Mikko Wendelin uppmanade mig att gå "all in" i det tredje åkte, och det gjorde jag. Det var inte lätt, men jag var tredje snabbast i dag. Det syntes säkert också i åket, tillägger Suur-Hamari.

Gurimu Narita etta med klar marginal – följ med medaljceremonin direkt

Guldet gick till Japan och Gurimu Narita, som i sin tur fick nöja sig med brons i snowboardcrosstävlingen. Marginalen ner till tvåan Strong blev en halv sekund. Suur-Hamari blev dryga åtta tiondelssekunder efter Narita.

Samtliga resultat från SB-LL2-finalen hittas här.

I SB-UL-klassen blev det en 20:e plats för Matti Sairanen. Sairanen föll i sina två första åk, och lyckades inte utmana täten – men klarade sig åtminstone i mål i sitt sista försök.

Matti Suur-Hamari får sin medalj klockan 11.30 finsk tid. Yle sänder medaljceremonin direkt.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Första guldet på 16 år! Fullträff för Matti Suur-Hamari i Pyeongchang

Finland har öppnat medaljkontot i Paralympics – och det blev genast en efterlängtad seger efter en lång guldtorka. Matti Suur-Hamari erövrade guldet efter en del flyt i de avgörande skedena i Pyeongchang.

Läs mera:

Motorcykelolycka kostade Paralympicsmästaren Suur-Hamari benet – insåg redan på sjukhusbädden att ingenting är omöjligt: ”Jag har inte några undanflykter”

Inte var den första tanken på sjukhusbädden direkt att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen, säger en rörd Matti Suur-Hamari efter dagens guld i snowboardcross i Pyeongchang. Vägen fram har varit lång.

Läs också