Hoppa till huvudinnehåll

Merkel på kollisonskurs med nya inrikesministern som anser att islam inte hör till Tyskland

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.
Tysklands nya inrikesminister Horst Seehofer förespråkar en hård flyktinglinje. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland

Tysklands nya inrikesminister, kristdemokraten Horst Seehofer, anser att islam inte hör till Tyskland.

Seehofer, som representerar CSU (Kristliga sociala unionen i Bayern), sade i sin första intervju som inrikesminister att hans mål är att skärpa landets flyktingpolitik.

Tidningen Bild frågade Seehofer om ökningen av antalet muslimska migranter i Tyskland under de senast decennierna innebär att islam nu hör till nationens struktur. Han svarade "nej".

- Islam är inte en del av Tyskland. Kristendomen har format Tyskland - inklusive söndagen som vilodag och andra kyrkliga helgdagar samt ritualer som påsk, pingst och jul, sade Seehofer.

- De muslimer som lever bland oss är en naturlig del av Tyskland. Men det betyder naturligtvis inte att vi - på grund av av något ogrundat hänsynstagande ska offra våra traditioner och vanor.

Angela Merkel träffade Sveriges statsminister Stefan Löfven i Berlin 16.3.2018.
Angela Merkel träffade i dag Sveriges statsminister Stefan Löfven i Berlin Angela Merkel träffade Sveriges statsminister Stefan Löfven i Berlin 16.3.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel,Stefan Löfven

Förbundskansler Angela Merkel reagerade snabbt

Förbundskansler Angela Merkel reagerade snabbt, och sade att
Tyskland trots sina judisk-kristna rötter har över fyra miljoner muslimer som har skapat sina hem i Tyskland.

- Dessa muslimer är en del av Tyskland, och deras religion islam är precis lika mycket en del av Tyskland, sade Merkel till journalister efter ett möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven i dag.

Lång tradition av "gästarbetare" i Tyskland

De flesta muslimer i Tyskland är ättlingar till de "gästarbetare" som kom till Tyskland på 1960- och 1970-talet.

Samfundet växte ytterligare år 2015 då Merkel öppnade gränsen för över en miljon asylsökande från krigshärjade muslimdominerade länder som Syrien, Irak och Afghanistan.

Merkel har upprepade gånger sagt att islam och muslimerna hör till Tyskland och att hon starkt försvarar flyktingars rätt att komma till Tyskland.

I dag sade Merkel att hon stöder muslimers rätt att utöva islam i Tyskland "på basis av konstitutionen".

Merkel lovade också att hennes nya regering kommer att fortsätta föra formell dialog med det muslimska samfundet - vilket inleddes redan 2006.

I regel är det inrikesministern som leder de samtalen - det vill säga Seehover.

Seehofer vill påskynda utvisningar

Seehofer vill bland annat påskynda utvisning av flyktingar som inte beviljats uppehållstillstånd. En metod är att klassificera fler länder än nu som så kallade trygga länder.

Seehofer förespråkar en hårdare flyktinglinje, delvis för att motverka det högerextrema partiet Afd (Alternativ för Tyskland).

Afd väntas för första gången ta sig in i det regionala parlamentet i Bayern efter det lokala delstatsvalet i oktober.

Läs mera:

Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.