Hoppa till huvudinnehåll

Vasa Littfest tillbaka till rötterna – temat i år är boken

Färggranna barnböcker i en bokhylla.
Böcker i en hylla. Färggranna barnböcker i en bokhylla. svenska,böcker,barnböcker,ungdomsböcker,litteratur,språk,svensk litteratur,färg,bokhyllor,svenskspråkiga,titlar,bibliotek,Språkundervisning,färggrann

Litteraturfestivalen Vasa LittFest börjar på fredag. På plats i Vasa är bland annat författare som Martina Haag, Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

På fredag inleds årets litteraturfestival som återgår till sin kärna. "Med litteraturen i fokus" är temat för årets festival och det är boken, litteraturen och läsandet som lyfts fram i programmet.

- Vi har i år valt att lyfta fram boken. Boken är en förmedlare av litteratur och berättelser och vi vill undersöka boken ur många olika synvinklar, säger Anna-Maija Koskimies som är med och arrangerar festivalen.

Temat boken syns i programmet

- Författarna får själva berätta om sina egna minnen och läsupplevelser och hur deras förhållande till boken har formats, säger Koskimies.

Anna-Maija Koskimies-Hellman, pedagogisk informatiker på Vasa stadsbibliotek.
Anna-Maija Koskimies. Anna-Maija Koskimies-Hellman, pedagogisk informatiker på Vasa stadsbibliotek. Bild: Yle/Joni Kyheröinen bibliotek,Vasa,informatiker,anna-maija koskimies-hellman

- I paneldiskussioner kommer vi bland annat att tala om boken som produkt och hur vi kommer att läsa böcker i framtiden.

Årets författargäster är bl.a. Finlandiapristagaren i skönlitteratur Juha Hurme, Rosa Liksom, Martina Haag, Jake Nyman, Kati Tervo samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

- Jag är med och ordnar festivalen för första gången och det är större än jag trodde. Men jag tycker det finns potential att bli ännu större och det finns planer på en hel festivalvecka, säger producent Toni Sjöblom.

I den tvåspråkiga LittFests program ingår författarträffar, paneldiskussioner och diktuppläsning. På lördag firas barnens egen Littfest i huvudbiblioteket.